Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elbussar, ny mobilitet och klimatsmart turism i Almedalen

Den snabba övergången till elbussar väcker frågor. En del av dessa tas upp på ett seminarium i Almedalen, arrangerat av Sveriges Bussföretag och Bil Sweden. Foto: Ulo Maasing.

De utmaningar som övergången till elbussar samt delad mobilitet och nya mobilitetstjänster innebär för buss- och kollektivtrafiken är två av de ämnen som kommer att tas upp under Almedalsveckan i Visby. Även turistbussens betydelse för klimatsmart turism uppmärksammas.

Årets Almedalsvecka inleds söndagen den 30 juli. Som vanligt fylls veckan av hundratals seminarier och presentationer, nästan samtliga öppna för allmänheten. Aktuella frågor i bussbranschen tas upp på flera av seminarierna.

Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik ställer frågan om delad mobilitet kan öka kollektivtrafikens attraktivitet på ett seminarium den 2 juli. Seminariet hålls mot bakgrund av att intresset för delad mobilitet, MaaS och nya mobilitetstjänster inom kollektivtrafiken stadigt ökar.

Samtidigt väcker utvecklingen flera frågor: Bidrar det till minskade utsläpp, gör det kollektivtrafiken mer attraktiv, hur ska de nya tjänsterna finansieras? Är det vettigt att flytta över subventioner från traditionell kollektivtrafik till tjänster för delad mobilitet?

Nya mobilitetslösningar står i fopkus på ett seminariuim i Almedalen. Foto: Ulo Maasing.

På seminariet kommer också en ny rapport att presenteras. Den har tagits fram av WSP på uppdrag av Partnersamverkan. Rapporten innehåller fakta och statistik kring olika former av delad mobilitet. Rapporten ger även prognoser för resandet med mobilitetsformerna år 2030. Likaså analyserar rapporten effekterna på klimatmål, de transportpolitiska målen, människors tillgänglighet, bilresandet och kollektivtrafiken genom de olika formerna av delad mobilitet.

I seminariet, som leds av Lennart Ekdal, medverkar Karin Brundell Freij, expert WSP; Kristoffer Tamsons(M), trafikregionråd Region Stockholm Eva Tiséus, marknads- och kommunikationsdirektör Transdev samt Helena Leufstadius, vd Svensk Kollektivtrafik. Tid: 2 juli kl 13.00 – 14.00. Plats: Oscarssalen, Krukmakarens hus, Frälsningsarmén, Mellangatan 21.

Elbussar
I ett annat seminarium, arrangerat av Sveriges Bussföretag och Bil Sweden, tas den snabba elektrifieringen av busstrafiken upp.

Med elbussarnas intåg på marknaden har det uppstått en debatt kring ägarstrukturer och affärsmodeller i kollektivtrafiken. På seminariet tas flera aktuella frågor upp: Vem ska äga elbussarna i de smarta städernas kollektivtrafik och varför? Den risk för elbrist som vi ser, hur hanteras det i en framtida modell?

Seminariet leds av bussmagasinets Ulo Maasing och äger rum den 3 juli klockan 10 – 11 i B-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3.

Bussturism
I ett annat seminarium där Sveriges Bussföretag är engagerat uppmärksammas bussturismens betydelse och förutsättningar.

Bakgrunden är att många besöksmål finns utanför de större tätorterna, samtidigt som det kan vara en utmaning att transportera besökare till de besöksmålen. Branschorganisationen Svensk Turism har samtidigt antagit en vision om en fördubblad och hållbar turismnäring från 2010 till 2020.

Ett samarbete mellan destinationer och landets turistbussföretag kan vara nyckeln till att låta besöksnäringen växa även utanför våra större städer. Men i så fall måste satsningar på väginfrastrukturen ta hänsyn till busstrafikens behov. På seminariet tar man upp hur de gör som har lyckats – och vad får infrastrukturhållarna att prioritera besöksnäringen på landsbygden?

Även det här seminariet äger rum den 3 juli, men mellan klockan 16 och 17. Platsen är B-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)