Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Felfria bussar förbryllar myndigheter

Västtrafikbussar på Nils Ericsonterminalen i Göteborg. Bussarna på bilden har dock ingen koppling till besiktningsproblemen. Foto: Ulo Maasing.

Både polisen och transportstyrelsen är förbryllade över resultatet av kontroller av bussar som kör åt Västtrafik, rapporterar Sveriges Radio P4 Göteborg. Vid kontroller som trafikpolisen har gjort har tre av fyra kontrollerade bussar underkänts på grund av säkerhetsbrister. Men i Transportstyrelsens kartläggning av resultaten från besiktningarna ligger andelen direkt godkända bussar mycket högre.

Enligt Transportstyrelsens statistik får nämligen 80 procent av Göteborgsbussarna godkänt vid första besiktningstillfället vid den årliga, obligatoriska kontrollbesiktningen. Det är långt bättre än riket i genomsnitt.

Kjell Andersson, gruppchef på trafikpolisen i Göteborg, säger till SR Göteborg att den stora skillnaden motiverar att man ser närmare på saken.

Transportstyrelsen har ett tillsynsansvar när det gäller de företag som genomför kontrollbesiktningarna. Till P4 Göteborg säger Transportstyrelsens Thomas Svensson att han anser att skillnaderna är anmärkningsvärda.

– Men vi har inte undersökt dem närmare på grund av bristande resurser.

P4 Göteborg uppger också att man varit i kontakt med flera anonyma källor som hävdar att det förekommer fusk vid besiktningarna.

Taggat som: , , , ,

1 kommentar »

  1. När bussen körs till bilprovningen vet man ju att nu blir det kontroll. Eftersom kontroller längs vägarna nästan har upphört blir det så här. Sen kan man fundera om det är rimligt att verkstäder som ägs av bussbolag ska ha rätt att ”släcka en tvåa”. Tänk om myndigheter som kontrollerar restauranger och affärers hantering av livsmedel förvarnade om alla kontroller.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)