Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Irizar får order på 33 elbussar

Irizar ska bland annat leverera 20 nya elbussar till Madrid. Foto: Irizar.

Den spanska busstillverkaren Irizar fortsätter att skörda framgångar med sina elbussar. Här i Sverige är Irizar annars mest känd som tillverkare av turistbussar, men företaget har på senare tid tagit hem flera stora kontrakt på elbussar i bland annat Tyskland, Frankrike och Schweiz. Nu har Irizar vunnit de två hittills största enskilda elbusskontrakten i Spanien.

Det är lokaltrafiken i Madrid, EMT, som har beställt 20 elbussar från Irizar som tidigare har levererat 15 elbussar till EMT. Den andra ordern kommer från Vitoria-Gasteiz och gäller tretton elbussar. Vitoria-Gasteiz är huvudstad i provinsen Álava i Baskien i norra Spanien och har omkring en kvarts miljon invånare.

Ordern från Madrid avser den andra generationen av Irizars bussmodell ie på tolv meter. I förhållande till den första generationen är bussen tio procent lättare, har högre passagerarkapacitet och mer effektiva batterier som laddas snabbare. Leverans sker i år.

För Vitoria-Gasteiz är de beställda bussarna stadens första elbussar. Sju av dessa är 18-meters ledbussar och de resterande sex är 12-metersbussar, alla med BRT-design à la Irizar ie tram.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)