Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nya elbussframgångar för VDL

Busstillverkaren VDL har fått en ny stororder på elledbussar från den tyska staden Osnabrück. Foto: VDL.

Den holländska elbusstillverkaren VDL har fortsatta stora framgångar med sina elbussar. På fredagen beställde lokaltrafiken i den tyska staden Osnabrück ytterligare 49 eldrivna ledbussar från VDL. Sedan tidigare har staden tretton elledbussar i trafik, även de från VDL. När leveranserna av de nya bussarna är klara 2021 kommer Osnabrück således att ha 63 elbussar i trafik. Osnabrück ligger i den tyska delstaten Niedersachsen och har cirka 165 000 invånare.

Även i Sverige har VDL haft betydande framgångar med sina batteridrivna ledbussar som man har levererat till Karlstad, Helsingborg och Umeå.

Bussarna till Osnabrück kommer tillsammans att köra 14 000 kilometer per dag och vara i trafik dygnet runt. Det klarar man genom snabbladdning. Batterierna har en kapacitet på 216 kWh och kan laddas med upp till 320 kW effekt. Laddinfrastrukturen kommer från Schaltbau och laddning sker via taknmonterad pantograf på samtliga bussar, precis som i Umeå.

Bussarna laddas även i depå via pantograf, men de 49 depåladdarna har en effekt på 50 kW. I samband med depåladdning värms bussarna också upp till en behaglig temperatur i passagerarutrymmet.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)