Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Upphandlingsstriden på Gotland fortsätter

Turerna kring busstrafikupphandlingen på Gotland fortsätter. Kammarrätten tar nu uppfrågan om upphandlingen har gått rätt till. Foto: Ulo Maasing.

De laddade turerna kring upphandlingen av all busstrafik på Gotland fortsätter. Kammarrätten har nu gett Gotlandsbuss prövningstillstånd, vilket innebär att rätten kommer att ta ställning till om Region Gotland har genomfört en korrekt upphandling eller om upphandlingen måste göras om.

Efter många turer i den omstridda upphandlingen beslutade Region Gotland den 21 maj att Bergkvarabuss från juni nästa år kommer att få köra all kollektivtrafik på ön, både linjetrafiken, stadstrafiken i Visby och den särskilda kollektivtrafiken med skolskjutsar. Samtidigt skulle Gotlandsbuss AB, som ägs av ett antal mindre, privata bussföretag på Gotland, förlora all sin trafik.

Idag kör Bergkvarabuss skolskjutsarna och Gotlandsbuss linjetrafiken.

Det avtal som regionen tilldelade Bergkvarabuss ska börja gälla i juni 2020 och kommer att gälla i tre år. Därefter ska en ny upphandling göras.

Gotlandsbuss har i flera omgångar tagit rättslig strid om upphandlingen. I april sa förvaltningsrätten nej till en begäran från företaget att upphandlingen skulle stoppas.Den domen tog kammarrätten inte upp till behandling.

Därefter klagade Gotlandsbuss ännu en gång hos förvaltningsrätten och menade att upphandlingen skulle göras om eftersom företaget ansåg att den inte hade gått rätt till enligt upphandlingslagstiftningen.

Förvaltningsrätten avslog äter Gotlandsbuss´ klagomål och krav på att upphandlingen skulle göras om.

Den 21 maj tilldelade regionen Bergkvarabuss trafikavtalet,men redan dagen efter vände sig Gotlandsbuss till kammarrätten. Domstolen utfärdade då ett så kallat interimistiskt förbud att fullfölja upphandlingen. Region Gotland fick således inte skriva avtal med Bergkvarabuss innan domstolen hade tagit ställning till om Gotlandsbuss skulle få prövningstillstånd.

Nu har kammarrätten gett Gotlandsbuss prövningstillstånd. Gotlandsbuss hävdar bland annat att regionen har åsidosatt den absoluta anbudssekretessen genom att till bussmagaainet.se lämna ut handlingar som har gjort det möjligt för Bergkvarabuss att se att man var enda anbudsgivare. Dessutom hävdar Gotlandsbuss att regionen under pågående upphandling har ändrat flera av kraven i denna, bland annat ett skall-krav som berörde hälften av de fordon som ingår i upphandlingen.

När kammarrätten kommer med sin dom är oklart, men om domstolen går på Gotlandsbuss´ linje måste hela upphandlingen sannolikt göras om.

Fortsättning lär följa.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)