Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

(V) vill lägga miljarder på kollektivtrafiken

Jonas Sjöstedt(V). Foto: Denny Lorentzen.

Vänsterpartiet vill satsa sex miljarder ur statskassan på fria resor för unga och på andra satsningar i kollektivtrafiken. Det presenterar partiet i sitt förslag till höstbudget. I årets budget som röstades igenom i höstas av M, KD och SD togs bland annat de gratis sommarlovskorten för barn och unga bort. I vårbudgeten återinfördes inte de fria resorna av S-regeringen.

– Vi förväntar oss nu att de återinför de fria resorna för unga på sommaren, Löfven har lovat att arbeta för att våra jämlikhetsreformer ska återinföras, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Den satsning på totalt sex miljoner, fördelat på tre år, om Vänsterpartiet vill genomföra ska gå till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna, RKM. Syftet är enligt V att möjliggöra en billigare och bättre kollektivtrafik i regionerna så att fler människor ska kunna åka kollektivt. Det blir sedan upp till regionerna att bestämma hur pengarna används. Som tänkbara användningsområden föreslår V återinförande av gratis sommarlovskort liksom fria resor för unga och äldre under hela året.

– Trafiken står för en stor del av vår klimatpåverkan. För att minska trafikens miljö- och klimatpåverkan räcker det inte att bilarnas utsläpp minskar. Det måste bli enklare och billigare för folk att åka kollektivt, säger Jonas Sjöstedt.

Pengarna är tänkta att delas ut med två miljarder om året under 2020, 2021 och 2022.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)