Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Varken spårväg eller gasbussar på Jönköpings stomlinjer

Snart slutgasat. Stomlinjerna i Jönköping ska trafikeras av elbussar. Foto: Ulo Maasing.

Trafiken på stomlinjerna i Jönköping ska köras med elbussar. Borta är tankarna på att ersätta stombussarna med spårväg, likaså att ha gasdrivna bussar på dem, skriver Jönköpings-Posten. Dagens tre stomlinjer ska kompletteras med en fjärde och senare även med en femte. Även linje 17, som inte är en stomlinje, ska köras med elbussar. Övriga linjer i stadstrafiken ska trafikeras med bussar som går på biogas eller vara el- och gashybrider.

Tidigare i år fick Jönköpings kommun besked att Trafikverket beviljade staden 37,5 miljoner kronor enligt stadsmiljöavtalen för åren 2019 – 2021. Pengarna ska användas till investeringar i infrastruktur för främst kollektivtrafiken och kommunen ska satsa lika mycket. Under åren 2022 – 2026 ska ytterligare 195 miljoner kronor investeras och kommunen hoppas på ytterligare stöd från Trafikverket.

Nu är tankarna på att trafikera stomlinjerna med spårvagnar eller gasbussar borta. Istället är det elbussar som gäller, vilket innebär en utbyggnad av laddinfrastruktur vid ändhållplatserna. Busskörfälten ska byggas ut och en översyn av hållplatserna göras – de anses idag ligga för tätt, vilket ger längre restider.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)