Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Busskrisen i Skellefteå fördjupas

Först drog Skellefteå Buss ner helgtrafiken. Nu stundar nerdragningar även övriga dagar. Foto: Skellefteå Buss.

Problemen fortsätter att torna upp sig för kommunägda Skellefteå Buss som bland annat svarar för stadsbusstrafiken i Skellefteå. Med mindre än en dags varsel drog företaget i helgen ner trafiken under veckosluten med en tredjedel. Nu kommer företaget även att dra ner trafiken på vardagarna. Under tisdagen är ett trettiotal turer indragna på grund av personalbrist och sjukskrivningar och företaget förbereder nu mer långvariga nerskärningar i trafiken sedan det kommunägda bussbolaget och kommunen misslyckats med sin gemensamma planering av trafiken.

För en vecka sedan ifördes ett helt nytt kollektivtrafiksystem i Skellefteå efter många månaders planering. Det nya trafiksystemet gjorde dock att kommunen tvingades att med kort varsel beställa ytterligare skolskjutsar från sitt eget bussbolag – något som bussföretaget inte klarade med befintliga personalresurser.

Efter en krisartad vecka med det nya trafiksystemet bestämde sig bussföretaget för att med mindre än tolv timmars varsel dra ner helgtrafiken i Skellefteå med en tredjedel.

Nu förbereder man nerdragningar även på vardagarna.

– Vi håller på att kolla på en liknande lösning som vi gjort på helgtrafiken. Vi måste ta ner vardagstrafiken till något som vi kan klara, säger Kristoffer Hedenström, trafikchef på Skellefteå buss, till SvT Nyheter Västerbotten.

På tisdagen är ett trettiotal turer indragna och situationen väntas vara densamma under onsdagen. Sedan väntar mer stadigvarande nerskärningar.

– Om flera veckor har vi sett till att göra om tidtabellen till något som vi klarar av, säger Kristoffer Hedenström.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)