Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina ökar omsättning och lönsamhet

Nobinas koncernchef Magnus Rosén räknar med ökade marknadsandelar för Nobina. Foto: Nobina.

Nobina, som är Nordens störsts bussoperatör, ökade såväl omsättning som vinst under räkenskapsårets andra kvartal. Det framgår av Nobinas delårsrapport som presenterades på fredagsmorgonen. Omsättningen ökade med 13,7 procent till 2,5 miljarder kronor, samtidigt som rörelseresultatet ökade från 136 till 162 miljoner kronor, allt i förhållande till samma period förra året. Tio procent av omsättningsökningen beror på företagsförvärv.

Nobina tillämpar brutet räkenskapsår, vilket innebär att det andra kvartalet på verksamhetsåret omfattar tiden 1 juni – 31 augusti.

För räkenskapsårets första halvår, det vill säga 1 mars – 31 augusti uppgick omsättningen till 5,3 miljarder mot 4,6 miljarder samma tid förra året. Av ökningen på 15,3 procent svarade företagsförvärv för 10,6 procentenheter. Rörelseresultatet för första halvåret blev 308 miljoner kronor mot 241 miljoner under det förra verksamhetsårets sex första månader.

De tre företag som Nobina förvärvat under perioden är svenska Samtrans som de två danska företagen De Blaa Omnibusser och Örslev Holding.

Nobinas koncernchef Magnus Rosén räknar med att företaget kommer att vinna nya kontrakt i samband med de många stora anbud som kommer att avgöras under kommande kvartal i framför allt Sverige och Danmark.

– Då vi har få egna kontrakt som löper ut ser vi goda möjligheter att addera marknadsandelar och öka Nobinas tillväxt, skriver Rosén i en kommentar till delårsrapporten.

Han pekar också på att Nobina under det andra kvartalet har satt 92 elbussar i trafik och att av de 373 bussar som Nobina idag har i beställning utgörs 38 av elbussar.

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)