Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Storsatsning på 530 elbussar

En av de elbussar från Solaris som idag går i trafik i Hamburg. Foto: Hambhurger Hochbahn.

Lokaltrafiken i Hamburg, Hamburger Hochbahn, ska de närmaste åren köpa elbussar i stor skala. Hochbahn går nu ut i en upphandling av upp till 530 elbussar för leverans under åren 2021 – 2025. Upphandlingen, som gäller ett ramavtal, är en del av Hochbahns beslut att från 2020 endast köpa emissionsfria bussar. Hela bussflottan på 1 000 bussar i den nordtyska staden ska vara emissionsfri år 2030.

Hochbahn har nu presenterat de kriterier som gäller för upphandlingen. Bland annat kräver man en räckvidd på minst 200 kilometer, men med undantag för de 50 första ledbussarna som måste klara 150 kilometer eftersom ledbussarna är tyngre och batteritekniken ännu inte anses ha hunnit ifatt krav på längre räckvidd.

Vidare ska bussarna depåladdas nattetid, men Hochbahn säger också att man välkomnar tilläggsladdning vid ändhållplatserna (opportunity charging) för att öka räckvidden.

I sina specifikationer öppnar Hochbahn också för bränslecellsbussar eller bussar med bränslecellsdriven räckviddsförlängare och man aviserar också en öppen upphandling av bränslecellsbussar. Företaget betonar dock att man inte har tagit ställning för eller emot någon teknik.

För första gången kommer Hochbahn också att i upphandlingen inkludera en bedömning av livstidskostnaden för de bussar man köper. Likaså kommer man att ställa hållbarhetskrav, både när det gäller busstillverkaren och dennes underleverantörer.

Redan under 2021 och 2022 ska Hochbahn köpa ”avsevärt mer” än 100 elbussar, bland dem 50 elledbussar på 18 meter och som finns i serieproduktion. 2022 ska Hochbahns elbussflotta uppgå till mer än 160 elbussar.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)