Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Upphandlingsmyndigheten: ”Ingen risk för oschyssta villkor för bussförare”

Det finns ingen risk för oskäliga arbetsvillkor för bussförare i upphandlad kollektivtrafik, anser Upphandlingsmyndigheten. Foto: Volvo Bussar.

Det finns ingen risk för oskäliga arbetsvillkor för bussförare i kollektivtrafik. Det bedömer den statliga upphandlings-myndigheten som i dialog med arbetsmarknadens parter har genomfört riskbedömningar när det gäller bussförare i kollektivtrafik som omfattas av Bussbranschavtalet mellan Kommunal och Sveriges bussföretag. I den riskbedömning som upphandlingsmyndigheten har gjort ingår inte bussförare i beställningstrafik eller persontrafik som utförs av taxiförare.

Myndigheten hänvisar till fackförbundet Kommunal som framhåller att branschen har en hög kollektivavtalstäckning. Dessutom anser Kommunal enligt myndigheten att branschen har tydliga och reglerade arbetstidsvillkor för arbetstagarna i kollektivavtalet som till största delen består av arbetstidsregleringar.

Upphandlingsmyndigheten konstaterar vidare att Kommunal även har uppmärksammat att det finns en personalbrist vad gäller bussförare, men att detta inte skapar en risk för oskäliga arbetsvillkor eller osund konkurrens vid upphandlingar av kollektivtrafiktjänster.

Myndigheten anser att upphandlare av kollektivtrafik kan använda uppgifterna som utgångspunkt när man bedömer om det finns behov att ställa arbetsrättsliga villkor i sina upphandlingar.

Även kommande EU-regler uppmärksammas av upphandlingsmyndigheten som tror att de nya EU-reglerna sannolikt kommer att beröra de förare som kör busslinjer som är över 50 kilometer.

– I dag anses de gällande regelverken inte innebära någon risk för oskäliga arbetsvillkor vid utförandet av kollektivtrafiktjänster, men det finns anledning att framöver fortsätta dialogen om bussförare i kollektivtrafik när de nya cabotagereglerna träder ikraft, skriver myndigheten.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)