Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen: ”Glädjande med ändrade reseavdrag”

Avdragsreglerna för glesbygdsbor med bristfällig kollektivtrafik behöver utredas vidare, men i stort är de nya reglerna för reseavdrag bra, anser Sveriges Bussföretag. Foto: Ulo Maasing.

Sveriges Bussföretag gläds åt att frågan om ett ändrat reseavdrag, som länge debatterats, nu är en prioriterad fråga för en hållbar transportpolitik. Men avdraget för glesbygdsbor som har bristfällig kollektivtrafik behöver utredas ytterligare. Det skriver Sveriges Bussföretag i sitt remissvar på de förslag som Reseavdragskommittén la fram tidigare i år.

Bussföretagen konstaterar att dagens system för reseavdrag missgynnar avdrag för kollektiva resor. Det är, skriver bussföretagen, glädjande att Reseavdragskommitténs egna analyser pekar på att det föreslagna nya systemet kommer öka antalet arbetsresande med kollektivtrafiken med cirka 3 procent och att den genomsnittliga pendlingssträckan med kollektivtrafik kommer att öka.

Särskilt applåderar bussföretagen att dagens system för reseavdrag ersätts av en avståndsbaserad och färdmedelsneutral skattereduktiopn. Likaså att avdraget för trängselskatt avskaffas.

Men samtidigt som man uppskattar förslagen om generösare regler för personer som bor eller arbetr i områden med bristfällig kollektivtrafik, framhåller bussföretagens branschorganisation att det behövs ytterligare utredning. Enligt förslaget ska avdraget där bygga på vilken tidsvinst resenären gör.

– Som förslaget nu är utformat är det svårt att kontrollera och kan öppna för fusk. Dessutom kan det behövas justeringar av avståndsgränsen både uppåt och nedåt för boende på landsbygd, skriver Sveriges Bussföretag till regeringen.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)