Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Samverkan och el i Halland

Jonas Kempe, vice vd Nobina och Andreas Almquist,vd Hallandstrafiken satsar på samverkan och el. Foto: Hallandstrafiken.

Hallandstrafiken och Nobina slutförde på tisdagen avtalstecknandet för stads- och regionbusstrafiken i hela Halland. Avtalsstarten är den 15 juni nästa år och avtalet löper på tio år. Nobina fick i Hallandstrafikens senaste upphandling uppdraget att köra all stadstrafik i länet, samt regionbuss i huvudlinjer, alltså de linjer där flest kunder reser.

– Avtalet andas samverkan och skapar bra förutsättningar för en bra dialog rörande att både utveckla trafiken på sikt, men även ta hand om frågor som dyker upp i vardagen på ett bra sätt. Ett konkret område som vi vill förbättra i vår samverkan är exempelvis rätt information till våra kunder vid störningar i trafiken och att minimera dessa, så att det alltid ska gå att lita på kollektivtrafiken, säger Andreas Almquist, vd på Hallandstrafiken.

I början av sommaren kommer de nya bussarna successivt att rullas ut i trafik. Bussarna kommer ha ny design både utvändigt och invändigt. Både stads- och regionbussar kommer även att ha USB-uttag och förbättrade interna skyltar med reseinformation.

En nyhet blir också att det kommer finnas inslag av elbussar i stadstrafiken. Elbussar kommer rulla i Halmstad, Varberg och Falkenberg på olika linjer. Även Laholm kommer få en elbuss i den kommande stadstrafiken, det vill säga stationspendeln som kommer gå fram och tillbaka till tågstationen. All övrig trafik kommer dessutom köras på förnyelsebara bränslen.

– Det är ett sätt för oss att ta ansvar för miljö- och klimat, men även ekonomisk hållbarhet. Det finns även krav på mindre utsläpp av partiklar, vilket leder till en renare miljö och bättre folkhälsa, säger Daniel Bernhardt Enhetschef buss och taxi på Hallandstrafiken och projektledare för trafikupphandlingen.

Det nya avtalet bygger på god samverkan med nära kontaktvägar mellan Hallandstrafiken och Nobina. En viktig del i detta samarbete är att ge bussförarna rätt förutsättningar för att kunna ge en bra service.

– Tillsammans och med fokus på vår gemensamma kund ska vi bygga den framtida kollektivtrafiken i Halland. Ansvaret för trafiken ligger hos Hallandstrafiken, men det gäller att få med oss den erfarenhet och det engagemang som finns hos Nobina och dess förare och ge dem rätt information och förutsättningar. Vi har redan idag en bra relation och den bygger vi vidare på i kommande avtal och förbättrar. Allt detta samantaget ska leda till att de som reser med oss upplever en bättre service och ett bra bemötande, säger Daniel Bernhardt.

– För oss är det ett stort förtroende vi får av Hallandstrafiken att tillsammans leverera en attraktiv, pålitlig och bekväm kollektivtrafik till alla hallänningar. Just nu är vi inne i en intensiv förberedelsefas, och vi ser verkligen fram emot att starta den nya trafiken nästa år, säger Jonas Kempe Marknadsdirektör och vice vd på Nobina Sverige AB.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)