Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Volvos elbuss toppade i oktober

En av de under oktober nyregistrerade elbussarna från Volvo. Foto: Ulo Maasing,.

Volvo blev största bussmärke när det gäller nyregistrerade bussar i Sverige under oktober. Mer än hälften av de nyregistrerade Volvobussarna var elbussar vilket innebär att elbussar för första gången toppade registreringsstatistiken. Det framgår av siffror från branschorganisationen Bil Sweden. Under oktober registrerades totalt 43 nya bussar (både lätta och tunga), 32,8% färre än under samma tid förra året, då 64 stycken registrerades. Sammanlagt registrerades under perioden januari – oktober 1102 bussar, 57,0% fler än förra året, då 702 stycken registrerades.

Nyregistreringarna av tunga bussar över 10 ton uppgick till 37 under oktober, 33,9% färre än under samma tid förra året då 56 bussar registrerades. Sammanlagt registrerades under perioden januari – oktober 872 tunga bussar, 88,3% fler än under motsvarande period förra året då 463 registrerades.

– Nyregistreringarna av eldrivna bussar, exklusive direktimport, har under perioden januari-oktober i år ökat med 288 procent. Hittills i år är andelen eldrivna bussar 5,6 procent av den totala bussmarknaden, jämfört med en andel på 2,3 procent samma period förra året. Baserat på de offentliga upphandlingar som pågår nu så förväntar vi oss en kraftig uppgång under nästa år, säger Mattias Bergman, vd för BIL Sweden.

Flertalet nyregistrerade elbussar i Sverige hittills i år har därtill varit direktimporterade, vilket inte redovisas av Bil Sweden. Det innebär att Bil Swedens statistik är direkt missvisande eftersom det överlägset största elbussmärket på den svenska marknaden i år, BYD, inte alls syns i siffrorna.

Bil Sweden har i sammanställningen över registrerade elbussar i år inte heller hittat de fem Mercedes-Benz eCitaro som Bergkvarabuss har investerat i för trafik i Ystad.

Här är siffrorna för nyregistrerade tunga bussar under oktober:

Volvo 20
Scania 11
Setra 2
Iveco 2
Temsa 2

De eldrivna bussar som nyregistrerades i Sverige under oktober 2019 är enligt Bil Swedens statistik:

Volvo 13
Scania 1
Övriga 1

Samt under januari – oktober:

VDL: 38
Volvo 18
Scania 3
Övriga 3

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)