Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Batterier till elfordon rasar i pris

Batterier till elbussar och andra elfordon sjunker snabbt i pris. Bild: Akasol.

En av de dyraste komponenterna i eldrivna bussar och andra elfordon är batterierna. Men batteripriserna sjunker snabbt. Sedan 2010 har priset per kilowattimme, kWh, sjunkit med 87 procent, rapporterar Bloomberg NEF. 2010 var batteripriset över 1 100 dollar per kilowattimme. 2019 är priset 156 dollar/kWh och 2023 kommer det enligt Bloombergs prognoser att ligga runt 100 dollar/kWh.

Flera faktorer ligger bakom de snabbt sjunkande priserna, bland annat den stora orderingången hos tillverkarna, ökad försäljning av elfordon samt ökad energitäthet i batterierna. Nya typer av batteripaket och fallande tillverkningskostnader kommer att göra att batteripriserna 2024 kommer att ha sjunkit till under 100 kWh enligt Bloomberg NEF:s rapport som presenterades i Shanghai på onsdagen.

Enligt Bloomberg kommer elfordon då att prismässigt kunna vara i nivå med fordon med förbränningsmotor, men bilden kommer inte att vara entydig utan bland annat variera mellan olika regioner i världen och fordonssegment.

Sjunkande kapitalkostnader för tillverkningen och förbättrade leveranskedjor bidrar också till utvecklingen. I exempelvis Europa byggs nu fabriker för batteritillverkning. Därmed behöver inte battericeller importeras från andra delar av världen, vilket reducerar transport- och tullkostnader.

Samtidigt som Bloomberg NEF betraktar utvecklingen till en prisnivå på 100 dollar/kWh till 2024 som ”lovande” är det enligt rapporten mer oklart hur industrin ska reducera priserna ytterligare till 61 dollar/kWh år 2030. Osäkerheten beror dock inte på att uppgiften är omöjlig, utan på att det finns en rad vägval som måste göras av industrin. Energitätheten får en allt större betydelse eftersom det öppnar för en mer effektiv användning av material och tillverknikngskapacitet. Ny teknologi kommer också att bidra till minskade kostnader, anser Bloomberg NEF.

Taggat som: ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)