Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fler elbussar till Malmö

Malmö får 24-meters, dubbelledade elbussar. Sådana finns idag bara trafik på några få platser, som här i den franska staden Nantes där bussarna är tillverkade av schweiziska Hess. Foto: Hess.

Nu är finansieringen säkrad för fler elbussar till Malmö. Regionfullmäktige i Region Skåne beslutade på tisdagen om ett garantiåtagande för 24 elbussar till en andra MalmöExpresslinje i Malmö för maximalt 270 miljoner kronor. Bussarna ska vara 24-meters, dubbelledade elbussar som laddas på ändhållplatserna. Sådana bussar finns idag bara i några få städer, bland annat den franska staden Nantes där en BRT-linje körs med bussar från den schweiziska tillverkaren Hess.

Det är operatören Nobina som köper bussarna inom det trafikavtal företaget har med Skånetrafiken fram till juni 2024 med möjlig förlängning till juni 2027. Bussarnas livslängd bedöms vara femton år.

Den garanti som regionen lämnar innebär att vid ett eventuellt entreprenörsbyte i en framtida upphandling utlöses garantin och fordonen kan ekonomiskt regleras med trafikföretaget.

Regionen lämnar en övertagandegaranti till Malmö stad för dessa totalt 24 fordon och som möjliggör elbussar på linje 8 i Malmö från december 2021 till en summa av maximalt 270 mnkr. Under den kommande tioårsperioden kommer stora satsningar att göras i Malmö. Första steget i den satsningen är att införa en MalmöExpress på linje 8.

Samtidigt beslutade regionfullmäktige i Skåne på tisdagen att satsa 2,2 miljarder på ett nytt tågsystem i Skåne.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)