Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stark tillväxt för Nobina

Nobina redovisar en stark tillväxt, inte minst på grund av utvecklingen i Danmark och Norge.

Nordens största bussoperatör, Nobina, redovisar en stark tillväxt i omsättningen under räkenskapsårets tredje kvartal. Nobina tillämpar så kallat brutet räkenskapsår, varför det tredje kvartalet utgörs av perioden 1 september – 30 november 2019. Jämfört med motsvarande period förra året ökade Nobinas omsättning med 6,3 procent, från 2 588 till 2 763 miljoner kronor. Rörelseresultatet sjönk dock något, från 254 till 225 miljoner kronor under kvartalet.

Nobinas koncernchef Magnus Rosén förklarar det lägre rörelseresultatet med så kallad kontraktsmigrering, det vill säga intrimning av nya trafikavtal och kostnader för att avsluta äldre avtal.

– Det ger ofta tillfälligt lägre lönsamhet, särskilt som de kontrakt som avslutas ofta på grund av sin ålder är de mest lönsamma, skriver Rosén i en kommentar till delårsrapporten som presenterades på fredagsmorgonen.

Under räkenskapsårets första nio månader, det vill säga februari – november, ökade Nobinas omsättning med helaq 12,1 procent, från 7 174 till 8 040 miljoner kronor. Rörelseresultatet ökade från 495 till 533 miljoner kronor.

Den ökade omsättningen beror i första hand på att Nobina har köpt flera företag, bland andra De Blaa Omnibusser och Örslev i Danmark som enligt Magnus Rosén ger betydande tillskott till nettoomsättning och lönsamhet. I delårsrapporten lyfter Rosén också fram den utökade trafiken i Osloregionen.

– Den gav positiva bidrag till både omsättning och resultat i kvartalet. För närvarande har vi 351 bussar i trafik i huvudstadsregionen, varav 44 elbussar.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)