Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Busworld allt mer global – svenska erfarenheter intresseerar

Malin Lindberg, Trafikförvaltningen, Region Stockholm och Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag, tillhör talarna på Busworld Academy som just nu pågår i Omaha, Nebraska, USA.

Världens största bussmässa, Busworld, fortsätter att växa globalt, både som mässa och som kunskapsforum, Busworld Academy. På måndagen öppnade Busworld Academy sin första konferens någonsin i USA – och erfarenheter från svensk bussbransch intresserar deltagarna. Premiären ägde rum i Omaha i delstaten Nebraska. BusWorld North America är i och med det en del av det amerikanska bussförbundets ABA, American Bus Associations årliga mötesplats för medlemsföretag och reseföretag från hela USA.

I en av hallarna på stora Omaha Convention Centre finns utställning och mötesplats. Bussar, montrar med presentationer från olika besöksmål över USA och produkter från leverantörer är placerade i utställningshallen.

En våning upp erbjuds ett omfattande seminarieprogram i regi av ABA och BusWorld. Här diskuterade framtidens drivmedel, bussföretagens framtida utveckling, säkerhet, bältesanvändning och många fler branschfrågor.

Dessutom bjuds deltagarna på olika event i anslutning till programmet. En av luncherna avslutades exempelvis med en kavalkad av korta scennummer med de aktuella artisterna i populära och kommande Broadway musicals. Syftet är att locka turistbussföretagen att arrangera och paketera resor till just Broadway kommande år. Som en flirt med publiken hade arrangören av presentationen låtit en av Omahas skolkörer träna in en sång tillsammans med de kända artisterna, vilket väckte jubel i salen när den framfördes i anslutning till Broadwaynumren på scen.

Evenemanget som helhet förväntas locka närmare 4000 personer.

Peter J Pantuso, vd, American Bus Association (ABA).

På måndagen den 13 januari talade Malin Lindberg, kravställande specialist bussdepå och bussterminal vid Region Stockholm (SL), om hur Stockholm lyckades få en helt fossilfri kollektivtrafik.

På tisdagen talar Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund om hur man i Sverige utvecklat samverkan mellan trafikföretag och offentliga beställare på en avreglerad marknad, med avstamp i arbetet inom Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik.

Malin Linmdbergm och Anna Grönlund utgjorde de enda svenska inslagen på konferensen, som i övrigt engagerat talare från hela världen men framförallt USA.

Den amerikanska bussmarknaden utgörs av såväl upphandlad trafik som lösningar baserade på offentlig egenregi. De upphandlade kontrakten omfattar allt från enstaka linjer och skolskjutstrafik till stora områden, ibland omfattas även drift av terminaler och annan infrastruktur som en del av kontrakten. ABA har 3200 medlemsföretag över hela USA.

Förarbristen märks även i USA och ABA arbetar för att få fler att söka sig till bussföraryrket. Men inte bara förare saknas – många av förbundets mindre, familjedrivna företag har på flera håll svårt att få nästa generation att ta över.

En av förbundets största frågor är de skenande försäkringspremierna. Stämningar vid olyckor, incidenter och förseningar har alltid varit omfattande i USA men enligt ABAs VD Peter J. Pantuso har de ökat än mer de senaste åren.

Taggat som: , , , , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)