Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Danmark stoppar lönedumpning från utländska företag

Danmark inför hårda krav för att hinsra lönedumpning vid cabotage.. Foto: Per Palmkvist Knudsen/Wikimedia Commons.

En bred överenskommelse mellan den socialdemokratiska danska regeringen och åtta andra politiska partier i landet ska hindra lönedumpning i yrkestrafiken. Regeringen och de övriga partierna har enats om ett nytt regelverk som ska säkra att danska och utländska trafikföretag konkurrerar på lika villkor. Överträdelse av de nya reglerna kan bli dyrt för företagen, rapporterar den danska bussbranschens organisation Dansk PersonTransport.

– Vi är mycket glada att en bred, politisk uppgörelse äntligen är på plats så att det blir ordning på dem som kör cabotage här i Danmark. Det betyder väldigt mycket för oss att vi nu får en lagstiftning som stoppar möjligheterna till lönedumpning, säger Michael Nielsen, vd i Dansk PersonTrafik, i organisationens nyhetsbrev.

Dansk PersonTransports vd Michael Nielsen är nöjd med det politiska avtalet om cabotagekörning.

Avtalet mellan partierna innebär att både danska och utländska förare som kör i Danmark ska avlönas i nivå med gällande danska kollektivavtal.

Utländska företag blir skyldiga att anmäla sina körningar så att de danska myndigheterna har möjlighet att kontrollera att företagen lever upp till de danska lönekraven.

Anmälningsskyldigheten för utländska trafikföretag ska gälla cabotage för såväl buss som godstransporter. Anmälningsplikten gäller endast för utländska företag som har anställd personal. Anmälan ska göras senast vid den tidpunkt då körningen inleds.

Anmälan från de utländska transportföretagen ska innehålla följande information:

Företagets namn, adress och kontaktinformation;
Information om transportslag;
Fordonets identitet (registreringsnummer);
Datum för när körningen inleds och avslutas;
Identitet och kontaktinformation för den förare som utför den aktuella körningen.

Enligt överenskommelsen mellan regeringen och de övriga partierna ska en effektiv kontrollverksamhet etableras. Överträdelse av reglerna ska följas av en kännbar sanktion som också kan fungera förebyggande. Kontrollen ska delvis ske genom polisens vanliga trafikkontroller.

De utländska trafikföretagen blir skyldiga att leva upp till en rad krav på dokumentation som ska medföras under körningen och kunna visas upp för kontrollmyndigheterna. Den dokumentation som gäller kraven på lön omfattar bland annat anställningskontrakt, lönebesked och arbetstidsavtal.

Företag som bryter mot reglerna kan räkna med kännbara böter. Avsaknad av eller brister i anmälan till myndigheterna kostar 10 000 danska kronor första gången. Beloppet höjs med 10 000 kronor för varje följande överträdelse. Företag som bryter mot kravet på lönenivå får betala 35 000 danska kronor för den första överträdelsen, ett belopp som ökas med ytterligare 35 000 kronor för varje följande överträdelse.

Taggat som: ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)