Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

EU ser över körkortsregler

EU förbereder en översyn av körkortsreglerna. Foto: Ulo Maasing.

EU planerar en översyn av körkortsregler och -krav. EU-kommissionen har aviserat att man under det första kvartalet i år kommer att hålla en öppen remissrunda, så kallad publik konsultation, kring EU:s körkortsdirektiv. Från Sveriges Bussföretag och andra bussbranschorganisationer lyfter man fram ett par ändringar i körkortsreglerna som önskvärda.

Tillsammans med andra organisationer inom den internationella vägtransportunionen, IRU, lyfter Sveriges Bussföretag fram framförallt två frågor.

Dels vill bussföretagen att den så kallade 50-kilometersgränsen för unga bussförare tas bort, dels vill man att minimiåldern för nya förare sänks så att åldersgränsen 18 år blir norm oavsett om föraren fått sin behörighet via gymnasieutbildning eller annan genom en annan utbildningsform.

IRU vill också att EU ändrar körkortsdirektivet så att det anpassas till moderna fordon med inslag av automation och uppkopplade system, tekniska lösningar som underlättar för föraren och höjer säkerheten.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)