Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Genombrottsår för elbussar i Sverige och Norge

Nyköping är en av de städer som fick elbusstrafik under 2019. Foto: Nobina.

Det gångna året blev ett verkligt genombrottsår för elbussar i såväl Sverige som Norge. I Sverige sattes cirka 160 nya elbussar i trafik under året, i Norge var det enligt miljöstiftelsen Zero mer än 170 nya elbussar. Kinesiska BYD blev den elbusstillverkare som vann största delen av kakan i Sverige.

– Eldrivna bussar, exklusive direktimport, ökade med 180 procent under 2019, jämfört med året innan och svarade i fjol för 7,5 procent av de totala bussregistreringarna, vilket kan jämföras med en andel på 3,8 procent under 2018, säger Jessica Alenius, vd för Bil Sweden.

Men i Bil Swedens statistik ingår inte BYD vars bussar samtliga är direktimporterade, huvudsakligen av Nobina men också av Transdev.

En rad svenska städer och områden fick under året elbussar. Vi reserverar oss dock för att någon buss kan saknas i tabellen här nedan, eftersom det saknas en nationell statistik över elbussarnas frammarsch på marknaden. Om vi har missat något tar vi tacksamt emot information.

Här är en sammanställning över den nya elbusstrafik som tillkom under året – alltså inte det totala antalet elbussar i landet:

Norrort, Storstockholm, Transdev: 5 BYD
Trelleborgs Hamn: 1 Solaris
Umeå, Transdev: 25 VDL
Helsingborg, Arriva: 13 VDL
Göteborg, GS Buss: 30 Volvo
Södermanland, Nobina: 24 BYD
Trelleborg, Bergkvarabuss: 10 Mercedes-Benz
Ystad, Bergkvarabuss: 5 Mercedes-Benz
Lidköping, Nobina: 11 BYD
Uddevalla, Bivab: 4 Volvo
Landskrona, Nobina: 14 BYD
Borås, Nobina: 10 BYD
Ale, Nobina: 5 BYD
Jönköping, Keolis: 2 Volvo
Luleå, LLT: 1 Linkker
Östersund, Vy Buss: 2 Scania

Ökningen av antalet elbussar i såväl Norge som Sverige fortsätter i rask takt även det här året. Zero räknar med åtminstone 200 nya elbussar i Norge nästa år och i Sverige torde antalet bli ännu högre. Enbart Transdev har exempelvis beställt 167 batteridrivna ledbussar för trafik i Göteborg. Även på andra håll inom Västtrafik ökar antalet elbussar.

Exempel på andra områden som får elbussar är flera städer i Halland där Nobina sätter in nya bussar från BYD liksom Piteå där stadstrafiken elektrifieras under året med Nobina som operatör. Även i Linköping och Norrköping kommer ny elbusstrafik under året.

Taggat som: , , ,

7 kommentarer »

  1. 2 nya Volvo i Jönköping

  2. LLT:s sista Linkker kom i februari 2019.

  3. 2 Scanior andra generations elbussar sattes i drift i Östersund under 2019 (Vy buss).

Trackbacks

  1. Ekspektasi vs Realita Bus Listrik – Her Journal

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)