Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Miljonutbetalningar från Dalatrafik – en person misstänkt för brott

En person vid kollektivtrafikförvaltningen i Dalarna, Dalatrafik, är misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

En anställd vid Region Dalarna är skäligen misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, rapporterar SvT Nyheter Dalarna. Detta sedan regionen, det vill säga Dalatrafik, felaktigt betalat ut mer än tio miljoner kronor om året under flera års tid till trafikföretag som kört sjukresor åt Dalatrafik, vilket vi tidigare rapporterat om.

Det var i oktober 2019 som regiondirektören Stikå Mjöberg fick tips om felaktigheter på kollektivtrafikförvaltningen. I mitten av december polisanmälde Region Dalarna kollektivtrafikförvaltningen sedan en extern revisionsrapport hade slagit larm om att förvaltningen har betalat alltför hög ersättning till leverantörer.

Samtidigt beställde regionledningen en fördjupad, utomstående revision i ärendet.

I samband med det arbetsbefriades tre chefer på kollektivtrafikförvaltningen i Dalarna. Karin Stikå Mjöberg, regiondifrektör i Region Dalarna, då in som tillförordnad förvaltningschef på kollektivtrafikförvaltningen och Mattias Ahlström gick in som tillförordnad trafikchef.

Åklagarmyndigheten i Falun bekräftar för Dalarnas Tidningar att myndigheten har inlett en brottsutredning där en person är skäligen misstänkt för grov trolöshet för huvudman.

– Det är bra att polisutredningen går framåt. Samtidigt noterar jag att brottsutredningen handlar om den lägre misstankegraden. Om det skulle visa sig vara som vi i värsta fall befarat så är det ett synnerligen grovt brott, säger regionrådet Ulf Berg (M) till Dalarnas Tidningar.

Vår nyhetsartikel om Region Dalarnas polisanmälan hittar du genom att klicka här.

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)