Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Rekord för Gotlandsresandet

Lyfte Gotlandsresandet. Foto: Segerberg Media.

År 2019 blev ett rekordår för resandet till Gotland med Destination Gotlands fartyg. När det nya fartyget M/S Visborg under våren sattes i trafik mellan Nynäshamn och Visby lyfte Gotlandsresandet. Däremot har Destination Gotlands linje mellan Visby och Västervik haft en kraftig tillbakagång. Denna har dock inte hindrat det totala antalet resor mellan fastlandet och Gotland att öka.

Totalt har 1 822 292 resenärer rest mellan Gotland och fastlandet under 2019. Det innebär en ökning med 55 562 resenärer (+ 3,1 %). Nästan hela ökningen (84 %) är besökare till Gotland från fastlandet som dessutom rest utanför högsäsongen – framförallt i början av juni. Över 90 % av ökningen har skett till och från Nynäshamn. Godset har minskat med 1,4 procent.

Enligt Destination Gotland är den huvudsakliga förklaringen till ökningen att det nya fartyget M/S Visborg sattes i drift under våren 2019.

Under 2020 planeras M/S Visborgs systerfartyg M/S Thjelvar sättas i trafik. I likhet med Visborg drivs Thelvar med LNG.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)