Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stopp för reklam på Gävlebussar

Får reklamstopp från i sommar.

I juni försvinner all reklam på stadsbussarna i Gävle. Det sker i samband med att det nya trafikavtalet mellan X-trafik/Region Gävleborg och Vy Buss då träder i kraft. I upphandlingen av trafiken var reklamfria bussar, både utvändigt och invändigt, ett av kraven från X-trafik. Den ansvarige politikern, regionrådet Fredrik Åberg Jönsson(V) säger till Arbetarbladet att de uteblivna reklaminkomsterna inte kommer att leda till högre biljettpriser eller minskad trafik. Men Vy Buss framhåller att det handlar om en intäkt som regionen avstår från.

Ända sedan sjuttiotalet har det funnits reklam på stadsbussarna i Gävle. Men i juni är det slut.

– Vi vill att det ska vara relevant samhällsinformation och inget annat som syns på bussarna, säger regionrådet Fredrik Åberg Jönsson(V), ordförande för regionens hållbarhetsnämnd som ansvarar för kollektivtrafiken i Region Gävleborg.

– Vi erbjuder ju en samhällsservice, inte reklampelare, säger Fredrik Åberg Jönsson och hävdar att resenärerna inte kommer att påverkas negativt av inkomstbortfallet när bussarna blir reklamfria. Det ska varken bli dyrare biljetter eller glesare mellan turerna.

Men de uteblivna intäkterna kommer ändå att märkas på ekonomin.

– Det är en intäkt som regionen frånsäger sig. Indirekt påverkar det här naturligtvis vårt avtal. Vi måste ta höjd för och kompensera för att vi inte längre får reklamintäkter, säger Henrik Nyqvist, kommunikationsansvarig på Vy Buss, till Arbetarbladet.

Fördelarna överväger dock enligt Fredrik Åberg Jönsson.

– Vi klarar oss utan de här reklampengarna. Det är bättre att ha relevant information till resenärerna. Det kan också leda till avlastning för vår trafikinformation, att resenärerna själva kan hitta det de vill veta på våra bussar, säger han till tidningen.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)