Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Transportforum om ändrade beteenden

VTI:s generaldirektör Tomas Svensson öppnar Transportforum. Foto: Hejdlösa bilder.

Ändrade beteenden – en förutsättning för ett transporteffektivt samhälle är temat för den 37:e upplagan av den stora transportkonferensen Transportforum som på onsdagen inleds i Linköping. Konferensen arrangeras av VTI och är Nordens största konferens för transportsektorn med 93 olika sessioner och över 350 presentationer och workshops. Konferensen vänder sig till såväl offentliga som privata aktörer inom transport och infrastruktur i Sverige. I centrum står ny kunskap och ömsesidigt kunskapsutbyte.

Liksom tidigare år är det ett späckat program som spänner över alla trafikslag; vägtrafik, järnväg, sjöfart och luftfart. Exempel på ämnen vid sessionerna är smarta gator, elvägar, hållbara transporter, cykel, självkörande fordon, samhällsekonomi, drönare, kollektivtrafik och godstransporter.

VTI:s generaldirektör Tomas Svensson öppnar konferensen. Invigningstalare är infrastrukturminbister Tomas Eneroth(S). Hittills har totalt cirka 1 400 personer anmält sig till konferensen.

En rad programpunkter har en direkt koppling till bussbranschen. Några exempel:

Ett område som tas upp under Transportforum är tillgänglig kollektivtrafik och resor med kollektivtrafiken för människor med funktionsnedsättning.

Ett annat viktigt område som behandlas under konferensen är åtgärder för framkomlighet i kollektivtrafiken. Där behandlas nästa utvecklingssteg i stadstrafik – en analys av konsultföretaget Urbanet visar att det finns stora möjligheter att öka resandet, samtidigt som kostnaderna är oförändrade, eller till och med lägre.

Keolis´ framkomlighetschef Astrid Adelsköld tillhör talarna på Transportforum. Foto: Ulo Maasing.

Astrid Adelsköld, framkomlighetschef vid Keolis Sverige, presenterar resultat från en ny studie om framkomlighet för busstrafiken i Storstockholm. På konferensen redovisas också nya lösningar inom Västtrafik för att öka framkomligheten för kollektivtrafiken.

Upphandling och organisation av kollektivtrafik är ett annat ämnesområde som tas upp på Transportforum, bland annat med exempel från bussbranschen.

Under temat framtidens kollektivtrafik kommer bland andra Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund att tala om kapacitetsstark busstrafik. Framtidens kollektivtrafik i Västerås tas upp, likaså erfarenheter från ett forskningsprojekt i Uddevalla.

Gränsöverskridande kollektivtrafik i Öresundsregionen behandlas också på Transportforum, liksom metoder för att arbeta med barnperspektiv, genus- och fördelningsfrågor i kollektivtrafiken.

K2 delar också ut pris för bästa uppsats inom hållbar mobilitet i städer eller storstadsregioner.

Bussmagasinet finns naturligtvis på plats på Transportforum och rapporterar därifrån.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)