Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Vi måste elektrifiera snabbare”

Infrastrukturminister Tomas Eneroth(S): Elektrifieringen av transportsystemet måste gå snabbare. Foto: Ulo Maasing.

Det är nödvändigt att elektrifiera transportsystemet i snabbare takt än idag. Det sa infrastrukturminister Thomas Eneroth(S) när han på onsdagen öppningstalade på Transportforum i Linköping. Transportforum är VTI:s årliga kunskapsforum för hela transportsektorn. I år deltar omkring 1 400 personer från hela transportsektorn, företag, konsulter, akademi, politik med flera, i Transportforum som på två dagar bjuder på mer än 350 föredrag.

Tomas Eneroth betonade i sitt öppningsanförande målet att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsnation.

– Det gör att det är nödvändigt att investera i transportsystemet. Nu gör vi rekordstora investeringar i transportsektorn. Det gäller järnvägen och inte minst i elektrifieringen av hela transportsystemet, sa Eneroth.

Han ägnade mycket tid åt frågan om nya stambanor i Sverige, men tog också upp drivmedelsfrågan i den övriga transportsektorn.

– Vi måste kraftigt öka användningen av biodrivmedel i transportsektorn. Det gäller inte minst flyget. Men vi måste också elektrifiera transportsektorn i snabbare takt.

– Sverige har ett fantastiskt läge när det gäller övergången till elektrifierad trafik, hävdade Eneroth, dock utan att nämna busstrafiken.

Istället tog han upp personbilarna.

– Sverige är ledande i EU när det gäller el- och elhybridbilar, hävdade Tomas Eneroth.

I övrigt nämnde infrastrukturministern inte busstrafiken och dess förutsättningar. Däremot tog han upp ”smarta cykellösningar”.

– Och på landsbygden måste vi ha bra, anropsstyrd kollektivtrafik.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)