Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Försäljning närmare för kommunägt bussbolag

På väg mot en försäljning? Nu finns en politisk majoritet för en försäljning av Göteborgs kommunägda bussföretag. Foto: Ulo Maasing.

En försäljning av Göteborgs kommunägda bussföretag GS Buss liksom av GS Trafikantservice har tagit ett steg närmare förverkligande. Kommunstyrelsen i Göteborg har nu ställt sig bakom en försäljning av bolaget, som ägs av Göteborgs Spårvägar. Frågan ska avgöras av kommunfullmäktige. Bland partierna där finns också en majoritet för försäljning. Planerna stöds av samtliga allianspartier, liksom av Demokraterna och Sverigedemokraterna. Men S vill att kommunen fortsätter att äga GS Buss. Det vill också V och MP.

Idag har GS Buss ett trafikavtal med Västtrafik. Avtalet omfattar 65 bussar och löper ut 2022.

– Att bedriva bussverksamhet är inte kommunal kärnverksamhet. Det finns många goda aktörer utanför kommunen som kan göra det. Bolaget har i dag väldigt svårt att konkurrera på marknaden. Vi vill inte hamna samma situation som Borås Lokaltrafik för ett antal år sedan då de blev utan uppdrag. Det blev väldigt kostsamt för kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson(M) till Göteborgs-Posten.

Socialdemokraterna är ett av de partier som motsätter sig en försäljning. Kommunalrådet Jonas Attenius(S) säger till G-P att han vill att kommunen behåller och utvecklar GS Buss. Han skulle också gärna ha sett att kommunen verkar för att ta över all busstrafik i staden via en direkttilldelning av Västra Götalandsregionen.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)