Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Malmö gör om busslinjenätet

Stadsbussarna i Malmö får nya linjer och ändrade sträckningar under de kommande åren. Även regionbussarnas sträckningar i Malmö kommer att ändras. Foto: Ulo Maasing.

Mot bakgrund av att Malmö växer snabbt kommer både stadsbussarnas och regionbussarnas linjenät att utökas och ändras under de kommande tio åren. På onsdagen beslutade politikerna i Tekniska nämnden i Malmö hur injenätet för bussarna i staden ska se ut de närmaste tio åren. Malmös befolkning beräknas då ha vuxit till 400 000 invånare.

Idag använder var fjärde Malmöbo huvudsakligen buss eller tåg som färdsätt. Kollektivtrafiken är tillsammans med gång och cykel de prioriterade trafikslagen när staden byggs ut i snabb takt med både bostäder och arbetsplatser.

– Tåg och buss är populärt. Vi har redan nått målet för 2030 om att var fjärde resa ska göras med kollektivtrafik i Malmö. Jag är beredd att höja ambitionen med det nät vi nu beslutat om, som gör att det går enkelt och snabbt att åka kollektivt, säger Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden.

Ändringarna och utbyggnaden av stadsbusstrafiken sker i princip i tre etapper under de kommande tio åren. Även framkomligheten för regionbussarna ska förbättras. De kommande åren kommer regionbusstrafiken att inkludera Västra hamnen och Kronprinsen. Regionbussar kommer också att använda Nobelvägen förbi Sorgenfri för att nå Södervärn.

En fördjupad, mer detaljerad plan för dragningar och hållplatser i de mest centrala delarna av Malmö tas fram under våren och klubbas i sommar.

Bland nyheterna i det nya linjenätet för stadsbussar till år 2021 ingår:


• Ny linje 6A Klagshamn-Hyllie via Bunkeflostrand.
​• Linje 8 Västra hamnen-Lindängen blir expresslinje, med bättre framkomlighet och bussar med större kapacitet.
​• Ny linje 10 Centralen-Hyllie, vidare till Svågertorp. Ersätter nuvarande linje 8 på sträckan Centralen-Hyllie. • Linje 2 går till Nyhamnen istället för Västra Hamnen.

Bland nyheterna till år 2024 finns:

​• Ny bro för kollektivtrafik över Varvsbassängen till Västra hamnen.
• Linje 4, mellan Limhamn och Segevång, blir expresslinje.
​• Ny linje 12 Bunkeflostrand-Limhamn, som ersätter linje 4. Linje 12 fortsätter efter Limhamn mot Centralen och vidare mot Oxie där den ersätter linje 1. 
• Ny linje 38 Jägersro-Lockarp via Fosie.
​• Ny linje 39 – hamnlinjen: Norra hamnen-Mellersta hamnen

Bland nyheterna till år 2027 – 2030 finns:

• Ny bro för kollektivtrafik Ön-Limhamns sjöstad.
​• Linje 2 blir expresslinje. Förlängs vidare, längre ut i Nyhamnen.

Planerat linjenät för stadsbussar i Malmö 2027-2030. Karta: Malmö stad.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)