Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mer fnurra i Dalarna

Fler märkligheter avslöjas kring Dalatrafik.

Allt fler problem tornar upp sig kring Dalatrafik och kollektivtrafik-förvaltningen i Region Dalarna. Efter avslöjandena att regionen betalat trafikföretaget uppskattningsvis 50 – 100 miljoner kronor för sjuk- och färdtjänstresor rapporterar nu Dalarnas Tidningar att den dagliga sjukresebussen mellan Mora och Uppsala inte har upphandlats som den ska under senare år. Det handlar om en specialinredd, handikappanpassad med 40 platser som varje vardag kör patienter mellan Dalarna och främst Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Förutom förare bemannas bussen av en sjukvårdsutbildade bussvärd. Bussen kan transportera såväl sittande som liggande patienter.

Enligt Dalarnas Tidningar betalar Region Dalarna drygt fyra miljoner om året för linjen, men sedan 2016 har den inte upphandlats enligt lagen om offentlig upphandling.

– Jag tänker inte försvara detta. Det har gått fel. Alla direktiv från oss har brutits, säger regionråd Ulf Berg (M) till DT.

– Lagen finns för att stoppa mygel och fiffel. Så som det gått till får det inte gå till. Alla entreprenörer ska ges chansen att vara med i en offentlig upphandling. Jag har levt i tron att detta gått korrekt till. Detta är bara ytterligare ett bevis på dålig ledning vid Dalatrafik, säger Ulf Berg.

Något avtal för sjukreselinjen kan dock Region Dalarna inte visa upp. I stället har ett gammalt avtal tillåtits rulla på. I praktiken handlar det därför sedan 2016 om en otillåten direktupphandling.

I kölvattnet av den mångmiljonskandal inom Dalatrafik som rullades upp tidigare i vinter har flera chefer i Dalatrafik och kollektivtrafikförvaltningen i Dalarna stängts av och några avdela hr nu lämnat organisationen. En av dem är förre chefen för Dalatrafik, Bengt Benjaminsson.

Han säger dock till DT att allt har gått rätt till.

– Linjen ingår i det avtal som Sambus har med Dalatrafik, enligt min mening, och faktureras därifrån. Den lämnades ändå till upphandlingsenheten inom Region Dalarna i september-oktober förra året, så länge jag var kvar fanns det dock ingen återkoppling därifrån, säger Benjaminsson.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)