Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nollutsläpp med nolltaxa i Madrid

Madrid har fått två elbusslinjer med nolltaxa. Fotro: Irizar.

Spaniens huvudstad Madrid fick i veckan två nya busslinjer med nollutsläpp – och nolltaxa. Det är staden i samarbete med lokaltrafiken, EMT, som har etablerat de båda linjerna som trafikeras med elbussar från Irizar. Den ena linjen går i öst – västlig riktning, den andra i nord – sydlig. Satsningen syftar till att stimulera till ökat kollektivt resande i linje med stadens miljöstrategi.

De bussar som används i trafiken är Irizar ie, tolv meter långa och med en passagerarkapacitet på upp till 75 personer, varav 28 sittande. De fem litiumjonbatterierna driver en motor på upp till 230 kW och ger bussarna en räckvidd på 100 – 150 kilometer, beroende på trafik och väderförhållanden. I Madrids täta trafik motsvarar det cirka 17 timmars körning.

EMT har också gått ut i en upphandling av 50 nya elbussar till ett uppskattat värde av 35 miljoner euro, cirka 370 miljoner SEK. Upphandlingen är uppdelad i två avtal och bussarna ska levereras så snart som mellan den 1 september och 18 december i år.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)