Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Snabb prisökning i kollektivtrafiken

Betalar 43 procent mer för resan än för tio år sedan. Foto: Ulo Maasing.

Biljettpriserna i kollektivtrafiken ökar mycket snabbare än konsumentpriserna i övrigt. Det rapporterar Ekoredaktionen vid Sveriges Radio som har kartlagt prisutvecklingen i kollektivtrafiken under tio år, både för enkelbiljetter och månadskort. Konsumentprisindex (KPI) har under den senaste tioårsperioden ökat med tolv procent, medan prisutvecklingen i kollektivtrafiken har varit nästan tre gånger så kraftig, 43 procent.

Ökad trafik och satsningar på tåg är förklaringar som Thomas Nilsson, trafikdirektör i Kronoberg, nämner som förklaringar till den snabba prisutvecklingen.

– 2002, när jag kom till länstrafiken, hade vi inga egna tåg. Nu är vi engagerade i Öresundståg, Krösatåg och Pågatåg, säger Nilsson till Ekot.

Även de krav som ställs på bussar och tåg har bidragit till kostnadsökningen.

– Man ställer hårdare krav på hur fordonen ska se ut, hur nya de ska vara, vilka miljökrav de ska uppfylla, vilka drivmedel de ska gå på och att de ska vara anpassade och tillgängliga för resenärer med olika behov, säger John Hultén forskare vid K2, Nationellt kunskapscentrum för forskning om kollektivtrafik, till Ekot.

Thomas Nilsson räknar med fortsatta prisökninger i kollektivtrafiken.

– Det kommer att bli dyrare. Billigare ser jag inte framför mig, säger han till Ekot.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)