Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hot och våld i kollektivtrafik kontrolleras

Hur förebyggs hot och våld? Arbetsmiljöverket ska kolla 300 arbetsplatser inom kollektivtrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Arbetsmiljöverket ska genomföra en riksomfattande inspektion av arbetsmiljön i kollektivtrafiken och hur arbetsgivarna förebygger hot och våld mot dem som arbetar där. Bakgrunden är att en betydligt större andel av arbetsolyckorna i kollektivtrafiken avser hot eller våld, jämfört med arbetsmarknaden som helhet.

Bland bussförare var det var femte arbetsolycka som ledde till sjukskrivning under åren 2014 – 2018 som orsakades av hot eller våld. Ännu värre var det bland tågvärdar. Där var det under samma tid nästan var tredje arbetsolycka med sjukfrånvaro som följd som berodde på hot eller våld.

Arbetsmiljöverket ska nu inspektera omkring 300 arbetsplatser, tåg, bussar och färjor. Kontrollerna gäller arbetsgivarnas förebyggande arbete mot hot och våld.

– Bussförare och personal som jobbar ombord på tåg är utsatta för situationer som är särskilt riskfyllda. De ska arbeta i alla områden under alla tider, även stökiga helgnätter, och kontrollera biljetter. Därför är det viktigt att arbetsgivarna minimerar riskerna. Ingen ska behöva bli utsatt för hot eller våld på sitt arbete, säger Eva Karsten, arbetsmiljöinspektör och projektledare för insatsen på Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverkets inspektörer kontrollerar hur arbetsgivarna förebygger hot och våld. Det handlar om att gå igenom riskfyllda situationer, bedöma riskerna och sätta in de åtgärder som krävs. Det kan till exempel vara väktare som hyrs in och åker med på vissa särskilt utsatta busslinjer eller tåg.

– Arbetsmiljö bör finnas med som ett krav redan i upphandlingarna, så att det finns förutsättningar för den leverantör som vinner att erbjuda en bra arbetsmiljö, säger Eva Karsten.

Så många utsätts för hot och våld:

Tågvärdar/tågmästare:
27 procent av anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro orsakades av hot eller våld på arbetsplatsen. Totalt antal arbetsolyckor med sjukfrånvaro: 696 Varav 187 orsakade av hot eller våld.

Buss/spårvagnsförare:
19 procent av anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro orsakades av hot eller våld på arbetsplatsen. Totalt antal arbetsolyckor med sjukfrånvaro: 2 086
Varav 390 orsakade av hot eller våld.

I genomsnitt för förvärsarbetande i alla yrken:
7 procent av alla anmälda arbetsplatsolyckor med sjukfrånvaro är orsakade av hot eller våld på arbetsplatsen.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)