Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tre Dalatrafikchefer anmälda: påstås ha manipulerat IT-system

Sjukrese- och färdtjänstskandalen i Dalarna växer allt mer.

Skandalen med felaktiga utbetalningar på många miljoner till trafikföretag i Dalarna växer. På fredagseftermiddagen avslöjade Sveriges Radio P4 Dalarna att Dalatrafiks IT-system medvetet hade manipulerats och att den högsta ledningen hade känt till de felaktiga utbetalningarna.

Region Dalarna har polisanmält tre chefer i kollektivtrafikförvaltningen för grov trolöshet mot huvudman.

Enligt regionen har de tre cheferna känt till att felaktiga utbetalningar har gjorts och att IT-systemet hade manipulerats. Inspelade telefonsamtal avslöjar detta enligt dokument från regionen till åklagarmyndigheten som SR Dalarna har tagit del av. Där avslöjas att den högsta ledningen i kollektivtrafikförvaltningen/Dalatrafik haft kännedom om de felaktiga utbetalningarna.

Det var i december förra året som det blev känt att Region Dalarna varje år felaktigt kan ha betalat ut tiotals miljoner till trafikföretag för sjukresor och färdtjänstresor som aldrig hade utförts. Felaktigheterna avslöjades i en preliminär, extern revisionsrapport från KPMG.

Flera tjänstemän i kollektivtrafikförvaltningen/Dalatrafik stängdes då av med lön från sina arbetsplatser.

I början av februari fick förvaltningschefen och Dalatrafiks vd Bengt Benjaminsson lämna sin tjänst i kölvattnet av avslöjandena. Senare har även trafikchefen Janne Andersson fått gå med ett avgångsvederlag.

Under februari konstaterade KPMG i en fördjupad revisionsrapport att regionen kan ha betalat ut för mycket för sjuk- och färdtjänstresor under två år och möjligen längre.

Enligt rapporten har Region Dalarna betalat för höga kostnader för servicetrafiken, preliminärt mellan 50-100 miljoner kronor under två år, vilket beror på felaktigt handhavande av it-system. Leverantörer har fått betalningar för resor som inte har utförts.

Förvaltningsledningen har känt till jävsförhållanden, utan att vidta åtgärder. Allvarliga brister i arbetsmiljön har också förekommit. Bland annat har medarbetare som velat påtala felaktigheterna blivit utskällda av sina chefer.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)