Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

VDL: Tufft år stundar efter starkt 2019

Elbussar från VDL i Umeå. Foto: Ulo Maasing.

Den holländska busstillverkaren VDL, som haft betydande framgångar även i Sverige, rapporterar om ett starkt 2019. Omsättningen för VDL:s bussdivision ökade med hela 48 procent, från 446 miljoner euro (cirka 4,7 miljarder SEK) år 2018 till 658 miljoner euro (cirka sju miljarder SEK). Stora investeringar gjorde dock att VDL Bus & Coach i sitt bokslut redovisar en mindre förlust för det gångna året. Samtidigt varnar företagsledningen för att 2020 kommer att bli ett tufft år för VDL:s bussdivision.

Bakgrunden är att VDL missade två stora order på totalt 415 elbussar i Nederländerna som man hade hoppats på. Dessa order gick till Ebusco och BYD. Det innebär att VDL:s orderbok nu är betydligt tunnare än i fjol. I vecka sju var den värd 430 miljoner euro (4,6 miljarder SEK) mot 530 miljoner euro (5,6 miljarder SEK) samma tid i fjol.

Samtidigt gläds företaget åt att man har en stor del av den europeiska elbussmarknaden och har levererat 670 elbussar till tio länder mellan 2015 och 2019. Därmed har VDL 22 procent av den europeiska elbussmarknaden.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)