Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bergkvarabuss vann mot Länstrafiken Kronoberg

Bergkvarabuss har i Göta Hovrätt vunnit en segdragen tvist med Länstrafiken Kronoberg. Foto: Ulo Maasing.

Bergkvarabuss har vunnit en tvist med Länstrafiken Kronoberg (Region Kronoberg). Göta Hovrätt har nu fastställt en tidigare dom i Tingsrätten i Växjö. Domen innebär att Länstrafiken ska betala Bergkvarabuss cirka 11,1 miljoner kronor i skadestånd, ränta och rättegångskostnader.

Bakgrunden är en tvist mellan Bergkvarabuss och Länstrafiken Kronoberg som har pågått sedan 2015. Bergkvarabuss har ett trafikavtal med Länstrafiken för åren 2013 – 2023.

Men 2015 förde Länstrafiken över två linjer till ett annat bussföretag. Avtalsstridigt, menade Bergkvarabuss som sommaren 2017 stämde Länstrafiken/Region Kronoberg. Bergkvarabuss ansåg att Länstrafiken hade gjort en otillåten direktupphandling när man förde över de två linjerna till en av Bergkvarabuss´ konkurrenter. Själva trafikvolymen ändrades inte, utan var oförändrad både när det gäller linjer som turer, mängden vagnkilometer och antal bussar.

I domen skriver hovrätten att vad Länstrafiken har gjort är ”inte att ändra trafikvolymen i trafikavtalets mening utan man har, sedan Bergkvarabuss nekat att fortsättningsvis utföra i princip samma uppdrag fast enligt andra prisvillkor, ensidigt sagt upp hela Bergkvarabuss trafikeringsuppdrag inom ramen för ett delområde, och överlåtit trafikeringsuppdraget inom delområdet till annan trafikutövare. Länstrafikens agerande i detta avseende utgör ett avtalsbrott som grundar rätt till skadestånd.”

Tingsrätten i Växjö gick på Bergkvarabuss´ linje och dömde i början av mars Länstrafiken Kronoberg att betala närmare 8,5 miljoner kronor i skadestånd till Bergkvarabuss för avtalsbrott. Dessutom dömdes Länstrafiken Kronoberg att betala Bergkvarabuss´rättegångskostnader på drygt 650 000 kronor.

Länstrafiken nöjde sig dock inte med tingsrättens dom utan gick vidare till Göta Hovrätt som nu alltså har kommit med sin dom och ger Bergkvarabuss rätt.

Bergkvarabuss totala krav på Länstrafiken uppgår idag till ca 11,1 miljoner kronor inklusive ränta och ersättning för rättegångskostnader.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)