Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Corona: Hot och trakasserier mot bussreseföretag

Körde till Italien innan myndigheterna avrådde det – möttes sedan av hot och trakasserier. Foto: Ulo Maasing.

Den 28 februari körde resebyrån Gotravel på Öland, ett systerföretag till Tomas Buss, en resa till de italienska alperna. Det var innan landet satts i karantän och innan området hade klassats som riskområde och UD hade avrått från resor dit. När lokalpressen berättade om resan började kritiken välla in mot företaget, berättar Elisabet Angelin, ägare och vd till de båda företagen, i Svenskt Näringslivs nyhetsbrev fPlus.

Innan avresan hade företaget erbjudit den som så önskade att avboka, men många valde att inte utnyttja möjligheten utan att resa. När lokala tidningar berättade om resan började kritiken välla in. Människor skrev på sociala medier och ringde och mejlade otrevligheter direkt till företaget.

– Först handlade kritiken om att vi var kapitalister som bara brydde oss om pengar. Sedan gick det över till trakasserier och hot om att de skulle bränna upp bussen. En man som ringde sa att han visste var vi bodde. Då blev det riktigt otäckt. Det var inte längre bara hot mot företaget utan också mot mig som person och min familj. Jag är ju småbarnsmamma också. Vi kommer att polisanmäla hoten och vi har både muntliga inspelningar och skriftliga bevis att lämna över, berättar Elisabet Angelin för fPlus.

Kritikstormen intensifierades när Folkhälsomyndigheten för en vecka sedan meddelade att hela norra Italien, inklusive det område där Gotravels grupp var, skulle klassas som riskområde. Gotravel erbjöd då hemresa i förtid. Bara tre resenärer valde att resa hem och fick skjuts med bil till Sverige.

På fredagen utfärdade UD en avrådan från resor. Då aktiverade Gotravel hemresan och körde hem.

– Då tyckte folk att vi var mördare som kom hem med coronasmittade resenärer till Öland. Men som lagen ser ut kunde vi inte ha gjort annorlunda. Dessutom var det ingen som uppvisade några symtom, säger Elisabet Angelin till fPlus.

Nu rapporteras samtliga resenärer vara friska och den personal som var med på resan har satts i karantän. Men framtiden för företaget är oklar.

– Coronautbrottet slår jättehårt mot oss likviditetsmässigt på grund av alla avbokningar. Det finns risk för att vi behöver sälja av bussar och skära ner på personal i närtid, och närtid betyder redan inom en månad, säger Elisabet Angelin till fPlus.

Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund är upprörd.

– De reaktioner som vår medlem fått är helt oacceptabla. Företaget har gjort precis som man ska och agerat enligt alla rekommendationer. Sånt här förvärrar en redan svår situation där företagaren måste skydda sin personal och samtidigt hantera oroliga kunder, säger hon till fPlus.

Hela artikeln i fPlus kan du läsa om du klickar här.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)