Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Begär riktlinjer om Covid-19 för kollektivtrafiken

Svensk Kollektivtrafik efterlyser riktlinjer för kollektivtrafiken från Folkhälsomyndigheten. Foto: Ulo Maasing.

Mot bakgrund av pandemin med det nya coronaviruset, Covid-19, har Svensk Kollektivtrafik och branschorganisationen Tågföretagen på torsdagen skrivit till Folkhälsomyndigheten. I brevet begär organisationerna riktlinjer för Covid-19. Myndigheter i andra länder och från EU-håll har tagit fram konkreta riktlinjer för kollektivtrafiken, skriver de i brevet till Folkhälsomyndigheten.

Organisationerna anser att de rekommendationer som hittills har kommit från myndigheterna är generella. Som komplettering efterlyser de att Folkhälsomyndigheten klargör om det finns mer specifika rekommendationer till kollektivtrafiken.

Organisationerna pekar på att det i andra länder och från EU-håll har tagits fram konkreta riktlinjer för kollektivtrafiken. Som exempel nämns Storbritannien, Danmark och EU.

För att hindra eller bromsa smittspridning av Covid-19 efterlyser organisationerna råd och riktlinjer inom flera områden:

Städrekommendationer för publika utrymmen, stationer och fordon (buss, tåg, färja)? Alternativt vilka städrutiner som är önskvärda ur smittskyddsperspektiv; • Särskilt fakta eller goda råd till personal inom kollektivtrafiken som rör sig i resenärsmiljö, till exempel stationspersonal, förare, ombordpersonal (visering, kiosk etc.); • Riktlinjer för hur vi ska hantera misstänkt smittade resenärer i kollektivtrafiken; • Riktlinjer för hur vi ska städa/sanera efter misstänkt smittade resenärer i kollektivtrafiken; • Anpassad resenärsinformation och ev. råd till riskgrupper.

Skånsk beredskap
Skånetrafiken har nu också höjt beredskapen med anledning av Covid-19. En enig kollektivtrafiknämnd i Region Skåne har gett Skånetrafiken i uppdrag att bevaka, utreda och vidta eventuella åtgärder i syfte att säkerställa en trygg kollektivtrafik för Skånes kollektivtrafikresenärer.

Skånetrafiken följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och Region Skånes Smittskydd. Utifrån dessa rekommendationer har Skånetrafiken i nuläget inga restriktioner eller förändringar i trafiken. Inte heller uppmanas resenärer att vidta några speciella åtgärder, förutom de åtgärder som Region Skåne rekommenderar som att tvätta händerna ofta och noggrant, stanna hemma och vila om man har feber eller känner dig sjuk och att hosta eller nysa i armvecket.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)