Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hundratals busshållplatser i Gävleborg ombyggda

Hundratals busshållplatser i Gävleborg har byggts om de senaste åren. Foto: Gävle kommun.

Omkring 300 busshållplatser har byggts om i Gävleborg sedan 2015 och fler ska byggas om det kommande året. Höjda plattformar för att underlätta klivet upp på en buss är en av flera åtgärder.

Nya hållplatsfickor har byggts, och gamla hållplatsfickor har förlängts och breddats. Det ökar säkerheten både för trafikanterna och bussarna som ska köra in och ut, och för resenärerna som väntar på sin buss. En del hållplatser har fått väderskydd och belysning, och pendlarparkeringar har byggts för att underlätta för pendlare på landsbygden.

– Om fler väljer att resa kollektivt gynnas både resenärernas ekonomi och miljön. Vi fortsätter nu framåt med att förbättra fler busshållplatser i Gävleborg, säger Felicia Dahlin, projektledare på Trafikverket.

Vid ett stort antal hållplatser har plattformar höjts så att det blir lättare att kliva på och av en buss. För att ytterligare underlätta för personer med funktionsvariation har plattformarna fått ledstråk för synskadade, med taktila plattor.

– Att förbättra tillgängligheten i kollektivtrafiken är en högt prioriterad fråga i Region Gävleborg och det finns många olika åtgärder att jobba med. Dessa satsningar ökar tillgängligheten och komforten för alla resenärer, vilket är mycket viktigt för att fler ska kunna och vilja resa med kollektivt, säger Fredrik Åberg-Jönsson(V), ordförande i hållbarhetsnämnden, Region Gävleborg.

Projektet är ett samarbete mellan Trafikverket, Region Gävleborg och berörda kommuner.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)