Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mer utsläpp vid resor med Uber

Uber och liknande appbserade taxitjänster bidrar till ökade luftföroreningar och ökad fordonstrafik. Foto: Uber.

Appbaserade taxitjänster som Uber, amerikanska Lyft med flera bidrar till att öka utsläppen från trafiken. Tjänsterna har ökat i raketfart de senaste åren, men är långt ifrån klimatsmarta enligt en grupp amerikanska forskare i Union of Concerned Scientists (USC).

I en ny rapport konstaterar forskarna att de appbaserade taxitjänsterna är ett attraktivt alternativ för många resenärer och kan öka mobiliteten för hushåll som saknar bil. Men samtidigt bidrar de till mer trafik, trängsel och luftföroreningar.

Enligt forskarnas analys ökar utsläppen av växthusgaser i genomsnitt med cirka 69 procent vid resor med de appbaserade taxitjänsterna jämfört med de resor dessa ersätter.

Det beror delvis på att många resor med Uber och liknande tjänster ofta ersätter resor med små eller inga utsläpp av växthusgaser: kollektivtrafik, cykel eller gång – det sätt att transportera sig på som resenären annars hade valt. Till de ökade utsläppen bidrar också att förarna kör mycket längre sträckor än bara den betalda i jakt på körning eller för att hämta kunden.

Till och med i jämförelse med resor i egen bil orsakar resor i de appbaserade taxitjänsterna nästan 50 procent större utsläpp.

I USA har de appbaserade taxitjänsterna nu en större marknadsandel än taxi. Det har, konstaterar forskarna, direkt bidragit till ökade lokala luftföroreningar och värre trängsel i trafiken i städerna.

Elektrifiering av de appbaserade tjänsterna kan dock reducera deras klimatpåverkan, konstaterar forskarna.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)