Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ökad framkomlighet för elektriska stombussar

En av Jönköpings första elbussar. Foto: Viaolik/Wikimedia Commons.

Jönköpings kommun och Jönköpings länstrafik inleder nu omfattnde ombyggnader av vägar och busshållplatser för att skapa bättre framkomlighet för busstrafiken. En rad gator och vägar ska anpassas, främst för stombusslinjerna. Det första stora arbetet görs utmed Hallmansvägen i Jönköping där det planeras för en fjärde stomlinje och hållplatser uppgraderas för ökad tillgänglighet.

Planen är att samtliga stomlinjer kommer att trafikeras av eldrivna bussar och avgångarna blir tätare. Runtom i staden görs nya körfält och korsningar och en del byggs om, så att det blir lättare att ta sig fram för alla trafikanter.

Under 2018 skrevs en avsiktsförklaring mellan Jönköpings kommun och Region Jönköpings län genom Jönköpings Länstrafik för att initiera ett samarbete. Syftet är att sträva åt samma håll i utvecklandet av infrastrukturen och kollektivtrafiken i kommunen med målet att öka resandet med de hållbara färdsätten gång, cykel och kollektivtrafik.

– Det känns otroligt bra att det gemensamma arbetet för att främja hållbara färdsätt och ge möjlighet till ökad konkurrenskraft nu påbörjas, säger Carl-Johan Sjöberg, trafikdirektör, Jönköpings Länstrafik.

– Att göra detta tillsammans ger oss de bästa förutsättningarna att erbjuda våra invånare säkra, effektiva och miljövänliga färdsätt, säger Henrik Zetterholm, utvecklings- och trafikchef på Jönköpings kommun.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)