Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Transportföretagen: Gör som i Danmark för att rädda företagen

Transportföretagens vd Marcus Dahlsten uppmanar regeringen: Gör som i Danmark för att rädda transportnäringen. Foto: Transportföretagen

Bussarna i beställnings- och turisttrafik står stilla. Taxiåkare söker kunder med ljus och lykta. Flygplanen står på backen. Regeringen måste vidta kraftfulla åtgärder för att hjälpa den svenska transportsektorn igenom den nuvarande coronakrisen. Det skriver Transportföretagens vd Marcus Dahlsten och organisationens samhällspolitiska chef Tina Thorsell i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

De pekar på tre kraftfulla åtgärder för att hjälpa transportnäringen. Gör som i Danmark, uppmanar de finansminister Magdalena Andersson (S) och näringsminister Ibrahim Baylan (S).

De tre åtgärder Marcus Dahlsten och Tina Thorsell lyfter fram beslutades den 19 mars av den danska regeringen tillsammans med övriga partier i Folketinget.

”Den första åtgärden är ett direkt stöd till danska företag som tappat mer än 40 procent av sin omsättning för att täcka fasta kostnader. I Sverige har vi företag som tappat 100 procent av sin omsättning och sina intäkter, här behövs ett liknande kontantstöd som Danmark nu erbjuder.

Den andra åtgärden är ett direkt stöd till enskilda näringsidkare (”selvstændige og freelancere”) som tappat mer än 30 procent av sin omsättning. Den svenska regeringen har i dag inga förslag på hur företagaren skall skyddas, fokus ligger på medarbetarna. Det duger inte, regeringen måste ta fram åtgärder för att skydda entreprenören.

Den tredje åtgärden innebär att extra medel kommer att tillföras den danska resegarantifonden för att kunna betala ut ersättning, i form av lån, till researrangörer som behövt betala ut ersättning till resenärer för inställda resor. Svenska researrangörer behöver samma bistånd för att ha någon möjlighet att ta sig igenom krisen”, skriver Marcus Dahlsten och Tina Thorsell i debattartikeln i Svenska Dagbladet.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)