Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

58 688 bussar från största busstillverkaren

Med sikte på bland annat den europeiska marknaden lanserade Yutong på Busworld i höstas sin nya modell U12. Foto: Ulo Maasing.

Den kinesiska busstillverkaren Yutong sålde förra året 58 688 bussar globalt enligt företagets årsredovisning för 2019. På den väldiga kinesiska bussmarknaden nådde Yutong en marknadsandel på 37,1 procent i fjol. Totalt såldes i Kina förra året 134 331 bussar på minst sju meters längd, en minskning med drygt elva procent jämfört med 2018. Samtidigt ökade Yutong sin marknadsandel i Kina med 2,6 procentenheter.

Även i de nordiska länderna, dock inte i Sverige, har Yutong de senaste åren haft en del framgångar, såväl i Finland som i Danmark där företaget sålt sammanlagt ett 50-tal bussar. Det verkliga genombrottet i Norden fick Yutong i början av december förra året när Keolis beställde 88 tolvmeters batteridrivna stadsbussar av modell Yutong E12 för trafik i Norges näst största stad Bergen.

Inte minst mot bakgrund av en krympande bussmarknad i Kina siktar Yutong allt mer på en global närvaro. Med sikte på bland annat den europeiska stadsbussmarknaden lanserade företaget på bussmässan Busworld i höstas sin nya, eldrivna stadsbuss Yutong U12.

Share Dela

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)