Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Transportföretagen: Satsa på kontantstöd till företagen

Företagen behöver kontantstöd av dansk eller norsk modell, skriver Transportföretagen till regeringen. Foto: Riksbanken.

Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår, har på fredagseftermiddagen skrivit till regeringen och begärt ett kontantstöd till företagen så att de ska klara coronakrisen. Både Danmark och Norge har infört liknande system och lyfts fram som förebild av Transportföretagen. ”För att rädda svensk transportsektor och för att behålla svenska jobb behövs kontantstöd till företag som drabbats av ekonomiska svårigheter i samband med coronakrisen och det brådskar – läget är akut”, skriver Transportföretagen.

– Vi har redan sedan tidigare uppvaktat regeringen om behovet av kontantstöd till de värst drabbade företagen. Denna stödåtgärd är helt nödvändig om vi ska kunna behålla svenska jobb och företag och en konkurrenskraftig transportsektor efter corona. Det är bråttom nu – läget börjar bli akut”, säger Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen.

Transportföretagens förslag till regeringen är att ta ställning till det norska systemet som aviserades i går den 2 april och som vi tidigare rapporterat om (klicka här).

I korthet ser det norska systemet ut så här:

Alla skattepliktiga företag i Norge kan få ett kontantstöd för att täcka fasta kostnader, med vissa undantag (t.ex. finansbranschen och oljebranschen samt branscher som redan fått ett riktat stöd, t.ex. stödupphandling).

Företaget ska ha ett omsättningsfall på minst 30 procent jämfört med samma månad. För mars månad räcker det med 20 procent.

Minst 5 000 kr och max 30 miljoner kronor i fasta kostnader kan täckas. Kan bli högre för koncerner.

Som fasta kostnader räknas hyra, el, värme, vatten och avlopp, försäkring, hyra av utrustning och transportmedel samt räntekostnader. Stödet gäller för mars, april och maj.

Både det danska och det norska systemet bygger på ett riktat stöd till de företag som tappat en stor del av sin omsättning. Under en begränsad period med några månader av direkt stöd hjälper den danska och den norska staten drabbade företag med deras likviditetskris.

– Behovet av stöd liknande det i Danmark och Norge är stort även i Sverige. För företag som kör persontransporter är läget i dag akut, många har ingen verksamhet kvar men utgifterna kvarstår. Konkurserna är redan ett faktum för flera företag inom exempelvis bussbranschen där krisen just nu framförallt drabbar många mindre och medelstora familjeföretag i hela landet, säger Marcus Dahlsten.

De krispaket som regeringen med samarbetspartierna C och L presenterat är välkomna men de är långt ifrån tillräckliga, framhåller Transportföretagen och varnar:

– Om inte regeringen är beredd att ekonomiskt stötta de mest utsatta branscherna riskerar lågkonjunkturen att bli mycket långvarig och den ekonomiska återhämtningen försvagas. Det är hög tid att Sverige följer Danmark och Norges exempel och inför ett kontantstöd för de mest drabbade branscherna.

Share Dela

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)