Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Yutong får nordisk stororder på elbussar

Keolis Norge beställer 88 batteribussar från Yutong. Bild: Yutong.

Den kinesiska busstillverkaren Yutong har genom Yutong Eurobus Scandinavia fått en stororder på batteribussar till Keolis Norge. Ordern omfattar 88 tolvmeters stadsbussar av modell Yutong E12. Bussarna ska levereras under 2020 och sättas i trafik av Keolis i Bergen, där företaget nyligen vann en stor trafikupphandling som huvudmannen Skyss genomförde.

– Vi kommer att spara minst 3,7 miljoner ton koldioxid årligen med de 88 fullelektriska bussarna. Vi är glada för att kunna teckna den här ordern och tror att genom ett nära partnerskap så kommer det här avtalet att vara inkörsporten till en spännande framtid, säger Gry Miriam Olsen, vd för Keolis Norge.

Keolis vann i somras Skyss upphandling av trafikpaketet Bergen Centrum där minst 75 procent av busstrafiken ska vara elektrisk.

– Jämfört med dagens bussar kommer elbussarna att vara tystare och av både passagerare och förare upplevas som mer komfortabla. Att de utsläppsfria elbussarna minskar trafikbullret kommer också att vara positivt för depåns grannar, säger Gry Miriam Olsen.

De tolv meter långa bussarna, Yutong E12, har 34 sittplatser och ett batteri på 422 kWh. En första pilotbuss ska vara klar i januari för teknisk inspektion av kunden. Därefter kan produktionen av de återstående bussarna inledas.

– Vi känner oss trygga med att Yutong med sin breda kompetens och erfarenhet när det gäller elbussar är rätt leverantör för busstrafiken i Bergens centrum. Genom ett tätt partnerskap ska vi arbeta för att nå flera av FN:s hållbarhetsmål i linje med vår hållbarhetsstrategi. Vi gläder oss mycket åt bussarna som ska levereras i Bergen i september/oktober 2020, säger Gry Miriam Olsen.

– Vi är mycket glada att tillsammans med Keolis Norge få engagera oss i busstrafiken i Bergens centrum. Vi har redan framgångsrik trafik med 15 elbussar på Island, 20 i Danmark och 33 i Finland, säger Benedikt Gudmundsson, vd för Yutong Eurobus Scandinavia.

– Det här avtalet säkrar leveransen, men arbetet är ännu inte färdigt. Vi kommer även i fortsättningen att vara i nära dialog med både Skyss och Yutong om hur vi kan göra avtalet ännu bättre när det gäller säkerheten för både förare och medtrafikanter. Vi ser också på möjligheterna till ytterligare åtgärder för att minska miljöpåverkan och befinner oss i ett spännande samarbete, säger Gry Miriam Olsen.

Kontraktet mellan parterna sträcker sig från december 2020 till 2030. Kontraktsvärdet uppges av Keolis till cirka tre miljarder norska kronor (cirka 3,1 miljarder SEK).

Totalt kommer bussarna att transportera cirka 17 miljoner passagerare om året.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)