Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Besöksnäringen tappar 36 miljarder till midsommar

Besöksnäringen i Sverige riskerar att tappa 36 miljarder kronor i intäkter från utländska turister – bara till midsommar. Arkivbild: Ulo Maasing.

Från mitten av mars fram till och med midsommar riskerar 36 miljarder kronor från utländsk turismkonsumtion i Sverige att falla bort till följd av coronakrisen. Det visar en analys som Stockholms Handelskammare har gjort. I förhållande till befolkningens storlek drabbas särskilt Jämtland, Värmland, Norrbotten, Stockholm och Gotland.

– Det är ett dråpslag mot i princip alla län när en av Sveriges största exportnäringar nu befinner sig på en total ökenvandring som är omöjlig att förutse längden på. För varje dag som går blir situationen allt svårare, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

I samband med covid-19-pandemin har det globala resandet i praktiken upphört. Det innebär att all konsumtion från utländska gäster, det som kallas turismexport, faller bort.

Stockholms Handelskammare har analyserat bortfallet av turismexport från 15 mars i år fram till och med midsommardagen, 20 juni. Sammantaget rör det sig om 36 miljarder kronor i konsumtion från utländska besökare som presumtivt kan utebli om dagens situation håller i sig under hela tidsperioden.

– För besöksnäringen och deras drygt 175 000 sysselsatta är det här dessvärre fruktansvärt negativa nyheter eftersom utländska turister normalt står för nästan hälften av den totala konsumtionen inom besöksnäringen. Det är en hel bransch som förblöder framför våra ögon just nu, säger Stefan Westerberg.

Det dagliga bortfallet från utländsk konsumtion värderas till 254 miljoner i mars, 282 miljoner i april, 365 miljoner i maj och hela 612 miljoner i juni.

Av de 36 miljarderna i presumtivt förlorad konsumtion av utländska turister belastas Stockholm med 13,1 miljarder, Västra Götaland med 6,6 miljarder och Skåne med 3,7 miljarder kronor.

I relation till befolkningens storlek är påverkan störst för Jämtland, Värmland, Norrbotten, Stockholm och Gotland.

Stockholms Handelskammare anser att de insatser regeringen och samarbetspartierna vidtagit är positiva, men sammantaget otillräckliga.

– Det är bra att delar av vissa kostnader plockats bort, men det kommer tyvärr inte räcka eftersom vissa sektorer, exempelvis besöksnäringen, drabbats så enormt hårt. Det behövs en större beredskap i form av en kostnadsram på 400 miljarder kronor som specifikt dedikeras för att understödja företag och jobb med någon form av likviditetsstöd, säger Stefan Westerberg.

 

Så här mycket uppgår normalt den utländska turismkonsumtionen till i landets regioner under perioden 15 mars – 20 juni, beräknat i miljoner kronor per 10 000 invånare. I år hotar siffran att bli noll. Diagram;: Stockholms Handelskammare.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)