Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

EU-kommissionär: Turismen i Europa hotar backa 70 procent

Inställt: Oktoberfest i München är en av många turistiska aktiviteter som ställs in i år. Foto: Wiklimedia Commons.

”Turismen var den första näringsgren som drabbades av coronaviruset och jag är säker på att turistsektorn kommer att vara den sektor i ekonomin som återhämtar sig långsammast.” Det sa EU:s kommissionär för den inre marknaden, Thierry Breton, när han på tisdagen talade via videolänk till en kommitté i EU-parlamentet. Han bedömde att turismekonomin kan rasa med upp till 70 procent till följd av coronakrisen.

Breton bedömde att covid-19-pandemin kommer att kosta turist- och reseindustrin i EU mellan 275 och 400 miljarder euro, cirka 3 000 – 4 350 miljarder kronor.

Det internationella resandet kommer enligt honom att minska upp till 30 procent i år, medan turismintäkterna kommer att rasa mellan 45 och 70 procent.

– På europanivå ser vi en nergång av intäkterna för hotell och restauranger på minst 50 procent, räknat på årsintäkter. För researrangörer och resebyråer kan nergången i intäkter bli upp till 70 procent och för kryssningsrederier och flygbolag mer än så, förklarade Thierry Breton.

Över hela världen är artår turistattraktioner öde, turistbussar och flygplan stilla och hotellen står tomma medan allt fler evenemang avlyses. På tisdagen blev det således klart att exempelvis den jättelika ölfestivalen Oktoberfest i München ställs in i år. Festivalen lockar annars årligen mer än sju miljoner besökare.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)