Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Färdtjänstföretag engagerat i fler mobila teststastioner för covid-19

Med engagemang från bland andra Samtrans Omsorgsresor har ännu en mobil testastation för covid-19 etablerats i stockholmsområdet. Foto: Samtrans Omsorgsresor.

På tisdagen öppnades i Storstockholm ännu en mobil teststation för provtagning av covid-19 – denna gång utanför Lidl:s butik i Upplands-Väsby, norr om Stockholm. Liksom vid den första teststationen, som öppnades på fredagen utanför fältsjukhuset i Älvsjö (klicka här), står Nobinaägda Samtrans Omsorgsresor för logistiken tillsammans med företaget InfoSolutions, som har en genomarbetad logistik för provtagning av covid-19, med labbtester. Verksamheten drivs i en samverkan med Folkhälsomyndigheten.

Livsmedelsföretaget Lidl upplåter nu plats för provtagning på sina parkeringar, utanför sina butiker. Upplands Väsby är först ut och fler platser planeras.

Vid teststationerna kan personer med remiss komma och lämna prov, utan att behöva gå ut ur bilen. De utför provtagningen själva och testerna transporteras sedan av Samtrans Omsorgsresor till A23 Lab i Uppsala för analys. Testerna visar om personen bär på coronaviruset, eller inte. Inga resurser från den befintliga hälso- och sjukvården ska användas.

Samtrans bidrar redan tidigare i kampen mot coronapasndemin genom att transportera personer med covid-19. Företaget har nu upprättat en organisation för ändamålet och har erfarenhet som kan tillämpas ytterligare, från planering, trafikledning och utförande för bästa logistik och säkerhet.

– Jag är glad och stolt över att kapaciteten kan öka, utan att belasta hälso- och sjukvården, som ju redan är ansträngd. Samarbetet med Lidl gör det enkelt för de som skall testas att nå oss. På så sätt kan betydligt fler inom sjukvården komma tillbaka och avlasta sina kollegor, säger Samtrans Marknadschef Eric Steijer.

Syftet med konceptet som upprättats av InfoSolutions är att snabbt komma igång med provtagning av vård- och omsorgspersonal och personer med samhällsviktiga funktioner.

– Vi har tagit fram konceptet då vi såg en möjlighet att hjälpa till med det webbaserade verktyget LabPortalen som redan förmedlar remisser och svar till vården. Vi hoppas att lösningen når så många inom vård- och omsorgen som möjligt, så att de kan testa sig och förhoppningsvis komma tillbaka till arbetet snabbare, säger Alex Stendahl, vd för InfoSolutions.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)