Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mobila teststationer för covid-19 med hjälp av färdtjänstföretag

Vid den mobila teststationen kan personer med remiss komma och lämna prov, utan att behöva gå ut ur bilen. Proverna transporteras sedan till laboratorium av Samtrans Omsorgsresor. Foto: Samtrans Omsorgsresor.

På fredagen startade en ny, mobil teststation för provtagning av covid-19 utanför fältsjukhuset i Älvsjö, Stockholm. Testerna visar om personen är bärare av coronaviruset. För Samtrans Omsorgsresor innebär det en ny uppgift. Företaget står nämligen för logistiken tillsammans med företaget InfoSolutions, som har en genomarbetad logistik för provtagning av covid-19, med labbtester. Uppdraget kommer från Folkhälsomyndigheten. Samtrans Omsorgsresor ägs av Nobina och arbetar med bland annat färdtjänst, sjukresor, skolresor med mera.

Vid den mobila teststationen kan personer med remiss komma och lämna prov, utan att behöva gå ut ur bilen. De utför provtagningen själva och testerna transporteras sedan av Samtrans Omsorgsresor till A23 Lab i Uppsala för analys. Inga resurser från den befintliga hälso- och sjukvården ska användas.

Detta är den första mobila teststationen som upprättats av InfoSolutions och Samtrans Omsorgsresor, under kommande veckor kommer platserna för provtagning utökas ytterligare.

Bakgrunden är att det idag råder osäkerhet om vem som är smittad av viruset. Det finns stora samhällsvinster i att öka testningen av covid-19. Därför ska nu provtagningen i Sverige utökas ytterligare.

– Kapaciteten kan öka, utan att belasta hälso- och sjukvården som redan är ansträngd. Här måste den outnyttjade resurs som finns i samhället i övrigt tillvaratas. På så sätt kan betydligt fler människor i samhället testas, säger Samtrans Marknadschef Eric Steijer.

– Syftet med konceptet som upprättats av InfoSolutions är att snabbt komma igång med provtagning av vård- och omsorgspersonal och personer med samhällsviktiga funktioner. Processen är strukturerad, ordnad och säker.

Vi har tagit fram konceptet då vi såg en möjlighet att hjälpa till med det webbaserade verktyget LabPortalen som redan förmedlar remisser och svar till vården. Vi hoppas att lösningen når så många inom vård- och omsorgen som möjligt, så att de kan testa sig och förhoppningsvis komma tillbaka till arbetet snabbare, säger Alex Stendahl, VD för InfoSolutions.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)