Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gotlandstrafiken skärs ner

Destination Gotland begränsar trafiken från och med idag. Foto: Destination Gotland.

Destination Gotland begränsar trafiken mellan Gotland och fastlandet, uppmanar människor att avstå från att resa och minskar antalet tillgängliga passagerarplatser på de avgångar man kör. Destination Gotland slår fast att man har ett viktigt samhällsansvar att upprätthålla nödvändig trafik även under kristider för att försörja Gotland med varor.

– Samtidigt har vi alla just nu ett stort ansvar att minimera risk för spridning av Coronaviruset i samhället. Sjukvårdens kapacitet på Gotland är mycket begränsad och Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla att avstå från onödiga resor. Vi uppmanar därför samtliga resenärer att avstå från icke nödvändiga resor, skriver Destination Gotland i ett pressmeddelande.

Redan tidigare har Destination Gotland vidtagit en rad åtgärder, men från och med onsdagen genomförs ytterligare ett antal åtgärder i Gotlandstrafiken, bland annat:

Trafiken koncentreras till den så kallade bastrafiken, vilket de flesta dagar innebär två dagliga avgångar till och från Nynäshamn och en daglig avgång till och från Oskarshamn, med ordinarie avgångs- och ankomsttider.

Antalet bokningsbara sittplatser ombord begränsas för att säkerställa större avstånd mellan passagerare. Mindre än hälften av passagerarkapaciteten kommer att vara tillgänglig på samtliga avgångar för att minimera smittorisk för personal och passagerare.

Destination Gotland konstaterar att redan idag har bokningarna under påskhelgen minskat dramatiskt och man förväntar sig att avbokningarna fortsätter kommande dagar. Samtidigt hålls de populäraste avgångarna i påsk låsta för nya bokningar.

– Vårt tydliga budskap nu är ”Stanna hemma i påsk”. Nu skyddar vi sjukvården och säkrar den nödvändiga försörjningstrafiken. Vårt vackra Gotland finns kvar för en resa längre fram i tiden, säger Christer Bruzelius, vd Destination Gotland.

Redan tidigare har Destinationm Gotland genomfört en rad åtgärder:

• Om- och avbokningsavgifter borttagna;
• Resenärer som bokar om resa till senare tillfälle erbjuds ett presentkort på 500 kronor, gäller bokade resor 8-14 april;
• Nya rutiner för att minimera risk för smittspridning ombord och i terminalerna, till exempel separeras passagerare vid ombord- och avstigning, ombord uppmanas resenärer hålla avstånd till varandra, bord har stängts av i restaurangen, nya städrutiner har införts och handsprit finns på alla offentliga toaletter och i personalutrymmen;
• Instruerat personal att stanna hemma vid minsta tecken på sjukdom och ha två symtomfria dagar innan man går tillbaka till arbetet.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)