Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Inte acceptabelt med trängsel i kollektivtrafiken”

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson: Trängsel i kollektivtrafiken inte acceptabelt.

Att ställa in kollektivtrafik för att spara resurser och därigenom öka trängseln är inte acceptabelt. Man bör begränsa antalet passagerare per fordon, utifrån hur fordonet ser ut. Dessutom måste man informera passagerarna om hur de kan undvika smittspridning. Det sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid en presskonferens vid lunchtid på onsdagen.

På presskonferensen, där Johan Carlson medverkade tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S) framhöll Johan Carlson att anordnare av kollektivtrafik ska se till att resenärerna inte behöver trängas.

– Om någon operatör varit tveksam innan så är det nu tydligt att det är deras ansvar att se till att inte för många passagerare trängs, men hur det löser det är upp till dem, sa Lena Hallengren på presskonferensen.

Lena Hallengren förklarade att de tidigare aviserade riktlinjerna klara för hur man ska handla i affärer och resa i kollektivtrafiken på ett säkert sätt. Socialministern uppmanade åter svenskarna att inte resa till en annan region i landet och riskera att belasta sjukvården där.

– Jag kan inte nog betona detta, sa Lena Hallengren.

Johan Carlson framhöll också att offentliga arbetsplatser är skyldiga att säkerställa att de vidtar smittskyddande åtgärder.

– Man kan inte strunta i det. Det kan vara att sätta upp information, möblera om, tillhandahålla möjligheter till hygien och så vidare sa Johan Carlson.

– När det gäller riskgrupper ska man begränsa sina sociala kontakter och helt undvika att åka i kollektivtrafiken och att handla i butiker.

Generellt uppmanade Johan Carlson också svenskarna att hålla avståndet i kollektivtrafiken, undvika att resa i rusningstid, likaså undvika onödiga resor.

Klicka här för att ladda ner den senaste utgåvan av Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Taggat som: , , , , ,

1 kommentar »

  1. Ja, nu slår det tillbaka på SL! Hade de gjort en rimlig reducering förra veckan, och visat att de har kontroll på resande och trafikvolym, så hade knappast FHM gått in och detaljreglerat detta. Men att köra lördagstrafik, med bara en bråkdel av utbudet motsvarande tidpunkt på vardagsmorgnar, är ju totalt huvudlöst, och uppenbarligen anser FHM att det behövs lite tvångsförvaltning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)